Nieuws

AFM legt bank uit Malta miljoenenboete op

De Maltese Novum Bank heeft een boete van 1,75 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die bank bood zogenoemde flitskredieten aan zonder daar een vergunning voor te hebben. Dat deed Novum Bank tussen september 2013 en juni 2016 onder de merknaam Cashper.

In die tijd verleende het bedrijf 140 duizend kortlopende leningen, vaak tegen hoge kosten. De klanten moesten bovenop de wettelijk toegestane 14 procent rente vaak ook een kwart van het geleende bedrag als kosten betalen. Novum Bank verstrekte leningen tot 1000 euro met een looptijd tot dertig dagen. Zo moest een klant die 200 euro leende voor dertig dagen in totaal 252,15 terugbetalen.

De AFM geeft aan dat de overtreding "bovengemiddeld ernstig en verwijtbaar" was en dat de boete daarom fors uitvalt. Het is overigens niet de maximale boete die in dit geval opgelegd kon worden.

Novum Bank, dat een Maltese bankvergunning heeft, bood de Nederlandse kredieten aan vanuit een bijkantoor in Berkel en Rodenrijs. Dit bijkantoor was echter niet bij de Maltese toezichthouder aangemeld, waardoor het zich aan het toezicht van de AFM onttrok. Nadat de toezichthouder bij de bank aan de bel trok, stopte die direct met kredietverstrekking in Nederland.

Novum Bank kan nog naar de rechter stappen om de boete aan te vechten.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.