Nieuws

CPB: Digitalisering vraagt modernisering innovatiebeleid

Digitalisering verandert research & development (R&D) ingrijpend. Het innovatiebeleid van de overheid moet daarom worden aangepast aan het digitale tijdsperk.

Innovatie is meer dan in het verleden gebaseerd op beschikbare data. Bedrijven gebruiken softwarecodes en wetenschappelijke inzichten en kunnen innovatieve projecten makkelijker (deels) uitbesteden of delen met andere bedrijven. Bedrijven die vooroplopen zijn moeilijker dan in het verleden in te halen door concurrenten. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een publicatie getiteld 'Digitalisering van R&D'.

Open data en opensourcesoftware verdienen meer aandacht in modern innovatiebeleid. De overheid kan dat doen door zelf actiever data te delen en de ontwikkeling van opensourcesoftware te steunen, meent het CPB. Ook bestaande beleidsinstrumenten kunnen beter aansluiten bij bedrijven met veel digitale R&D; bijvoorbeeld door niet alleen subsidieaanvragen voorafgaand aan R&D-werkzaamheden toe te staan maar ook achteraf.

Gelijke kansen

Een van de grootste innovatiesubsidies, de Innovatiebox, geeft nu vooral koplopers financieel voordeel en hun uitdagers daardoor een relatief nadeel. Dit terwijl concurrentie belangrijk is om tot nieuwe innovaties te komen. Om de koppositie te verkrijgen geven grote techbedrijven veel geld uit aan onderzoek en ontwikkeling. Doordat deze bedrijven meer gebruikers hebben verkrijgen zij automatisch meer data, wat meer houvast biedt voor innovaties.

Effectief overheidsbeleid biedt gelijke kansen aan voorlopers en de bedrijven die zulke koplopers uitdagen. Zo wordt de markt dynamischer. "Net als het innovatiebeleid is het mededingingstoezicht ontwikkeld met 'traditionele' bedrijven in het achterhoofd", aldus het CPB. "Omdat prikkels voor innovatie nauw samenhangen met marktmacht, moet worden onderzocht hoe het mededingingstoezicht vorm moet gaan krijgen in een digitale economie."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.