Nieuws

Crowdfunding duurzame energieprojecten sterk gegroeid in 2018

Het gebruik van crowdfunding voor duurzame energieprojecten is in 2018 toegenomen tot 55 miljoen euro, een stijging met 244 procent. De markt van financieringen via crowdfunding groeide in totaal tot 243 miljoen euro (+35 procent). Investeerders staken dit jaar geld in ruim 2.400 Nederlandse projecten (+65 procent).

Dat blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt.nl. Bijna een kwart van de totale financiering via crowdfunding komt voor rekening van duurzame energieprojecten (23 procent). Duurzame projecten zijn relatief groot (gemiddeld 690.000 euro) ten opzichte van een gemiddeld crowdfundingproject (100.000 euro). Dat maakt het marktaandeel op basis van het aantal projecten klein, namelijk slechts drie procent.

Buitenlandse crowdfundingplatformen worden steeds actiever in Nederland. Het Britse Funding Circle was in 2018 marktleider met 18 procent van de totale financiering en liefst 48 procent van het totaal aantal projecten. Volgens Crowdfundmarkt.nl wordt de markt ook professioneler, nu steeds meer institutionele beleggers hun weg vinden naar de crowdfundmarkt. "De komst van het crowdfundingplatform Rabo&Crowd is een signaal dat alternatieve en traditionele financiering ook steeds beter samengaan."

Transparanter

Bovendien wordt de crowdfundmarkt transparanter, omdat op aandringen van de AFM steeds meer platformen inzicht geven in de kosten voor investeerders, betalingsachterstanden en afboekingen.

Hierdoor is het voor het eerst mogelijk een netto rendement voor investeerders te berekenen over de totale crowdfundmarkt: 5,1 procent. Eind 2018 was 34 procent van de totale crowdfundingschuld afgelost.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.