Nieuws

ECB stopt met opkoopprogramma

De Europese Centrale Bank (ECB) stopt eind dit jaar met zijn opkoopprogramma voor obligaties.

Dat bevestigde de ECB bij zijn rentebesluit. De rente bleef zoals verwacht onveranderd. De ECB heeft al meerdere malen aangegeven dat dit programma eind december ten einde zou komen. Vanaf oktober werd het maandelijkse aankoopbedrag van obligaties al verlaagd van 30 miljard euro naar 15 miljard euro. Met dit programma ter waarde van 2,6 biljoen euro en een looptijd van bijna vier jaar wilde de ECB de economische groei aanjagen.

De centrale bank herhaalde verder tot zeker na de zomer van 2019 vast te houden aan de huidige zeer lage rentetarieven. De herfinancieringsrente blijft 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar dus geld op toe.

De ECB gaf aan dat aflopende obligaties zullen worden geherinvesteerd zolang dat nodig is en tot na de datum van de eerste renteverhoging.

ECB-president Mario Draghi geeft later een toelichting op het rentebesluit. Dan komt Draghi ook met nieuwe verwachtingen voor de economische groei en inflatie in de eurozone. Er wordt verwacht dat deze prognoses neerwaarts zullen worden bijgesteld.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.