Nieuws

GBNED onderzoekt switchen van softwarepakket

GBNED is een onderzoek gestart naar vendor lock-in en dataportabiliteit bij de overstap van het ene naar het andere boekhoud-, salaris- en fiscale aangiftepakket.

Bij de overstap naar een ander softwarepakket speelt steevast de vraag in hoeverre switchen mogelijk is met behoud van gegevens. Hoewel standaardisatie van gegevens op vele fronten is doorgedrongen, "lijkt conversie van gegevens van het ene naar het andere soortgelijke pakket niet opgenomen als standaard functie door de meeste softwareleveranciers als we de geluiden daarover uit de markt moeten geloven", aldus het onderzoeksbureau. "Een begrip als vendor lock-in en zelfs gijzelsoftware duikt op bij discussies op social media als het gaat om het switchen van software. Het is de vraag of dat laatste terecht is."

"Tijdens het bekijken van inmiddels tientallen softwarepakketten de afgelopen twintig jaar heb ik echter nog nooit de functie 'switchen naar ander softwarepakket' aangetroffen. Er is volgens mij geen standaard 'stekker' om even om te pluggen naar andere software met behoud van gegevens", aldus Gerard Bottemanne van GBNED.

Reden voor GBNED om een onderzoek uit te voeren met in eerste aanvang het inventariseren van de huidige situatie in de markt. Aan leveranciers van boekhoud-, salaris- of fiscale aangiftesoftware zijn inmiddels de volgende vragen voorgelegd:

  1. Welke gegevens en in welk formaat zijn beschikbaar voor gebruikers die willen switchen naar een ander pakket?
  2. Welke raadpleegrechten verschaffen jullie aan gebruikers (die switchen) wat betreft bestaande gegevens, met welke termijn en eventuele vergoeding daarvoor?
  3. Welke ervaring hebben jullie met conversie vanuit andere softwarepakketten richting jullie eigen pakket?

Ook aan eindgebruikers is een oproep gedaan om al opgedane ervaringen met het switchen naar andere software te delen.

Na het in kaart brengen van de huidige situatie wordt, vanaf januari 2019, gestart met het doen van aanbevelingen over mogelijke oplossingsrichtingen. Het daadwerkelijk testen van het switchen van het ene naar het andere pakket kan dan ook aan de orde komen.

» Meer informatie over het onderzoek

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.