Nieuws

Geplaagde accountants richten kenniscentrum op om fraude te bestrijden (FD)

Een nieuw expertisecentrum moet accountants helpen om fraude beter te kunnen ontdekken. Het centrum zal alle activiteiten van accountants op het gebied van fraudedetectie bundelen en dienen als vraagbaak.

Joris Polman

Dit zegt Sander Kranenburg, partner bij PwC en voorzitter van de Werkgroep Fraude van de NBA. "In het centrum brengen we straks kennis bij elkaar, bijvoorbeeld op het gebied van data-analyse om sneller fraude te detecteren", aldus Kranenburg.

Het Fraude Expertise Centrum is een van het dozijn maatregelen waaraan de NBA werkt om de opsporing van fraude te verbeteren. Het centrum krijgt onderdak in het Amsterdamse kantoor van de NBA.

Integriteit van management

Er staan voor 2019 meer maatregelen op stapel voor de door affaires geplaagde accountants. Zo moeten accountants meer aandacht hebben voor zachte indicatoren die wijzen op verhoogd frauderisico. Kranenburg: "Denk aan de voorbeeldfunctie die het management nou eenmaal heeft: welk gedrag laten de topmanagers zien als het gaat om integriteit?" Speciale trainingen en ondersteuning van experts op het gebied van gedragswetenschap en psychologie kunnen daarbij helpen.

In dat kader is het ook relevant naar het beloningsmodel voor het management te kijken; in sommige gevallen kan dat een indicatie zijn van een frauderisico, zegt Kranenburg. Bonussen die bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan bepaalde doelen kunnen perverse prikkels vormen om groeicijfers op te poetsen.

Accountantskantoren zijn verder met elkaar in gesprek over het delen van fraudegevallen, om zo van elkaars ervaringen te kunnen leren. Verder neemt de werkgroep de accountantsverklaring onder loep. Daarin zou beter kunnen worden uitgelegd wat de accountant allemaal wel en niet heeft gecontroleerd ten aanzien van fraude, zegt Kranenburg.

Fraudeprotocol

Tenslotte is ook een fraudeprotocol  vastgesteld door de sector, waarin is samengevat wat je van de accountant mag verwachten als het om fraude gaat. Daarin zijn handvatten opgenomen die helpen bij het identificeren van frauderisico's, het uitvoeren van controlewerkzaamheden en het ondernemen van actie in het geval er een vermoeden van fraude bestaat.

De uitwerking en implementatie van deze maatregelen staan los van een onlangs door minister Hoekstra (Financiën) in het leven geroepen commissie. De minister vindt dat de sector te traag is met hervormingen om de kwaliteit van controles te verbeteren. Een trio onder leiding van hoogleraar Annetje Ottow gaat onder meer het partnermodel en de beloningsstructuur van accountants tegen het licht houden.

Gevoel van urgentie

De Fraude Werkgroep wil zich er niet door uit het veld laten slaan. "Natuurlijk is zo'n aankondiging frustrerend", zegt PwC-partner Sander Kranenburg. Tegelijkertijd is hij van mening dat de aanhoudende discussie over de rol van accountants bij de opsporing van fraude het werk van de NBA extra urgentie geeft.

Afgelopen voorjaar stelde  de Monitoring Commissie Accountancy, "dat fraude in het algemeen geen topprioriteit is". Erg onder de indruk van concrete maatregelen waaraan de NBA ook toen al werkte, toonde deze commissie zich allerminst. Fraudebestrijding zit met name tussen de oren: "De Commissie zoekt de oplossing vooral in een verandering van de attitude en instelling ten aanzien van fraude, in de aantoonbare wil om signalen van fraude tijdens de controle aan te pakken."

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2018. fd.nl

Achtergrondartikel FD: 'Accountantsdebat: met rode oortjes praten over fraude'

 

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.