Nieuws

Nederland handhaaft zich in top 5 grootste exportlanden

Nederland handhaaft zich in 2019 in de top 5 van grootste exportlanden ter wereld. De researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes voorziet voor onze export volgend jaar een groei van 8 procent (52 miljard dollar).

Als klein land komt Nederland na exportreuzen als China, VS, Duitsland en Japan. Kijken we niet naar de totale omvang van de export maar alleen naar de geschatte groei voor 2019, ook dan scoort Nederland hoog en zitten we in de top 5.

De groei van de wereldhandel zwakt voor 2019 af tot 3,6 procent (was 3,8 procent) maar protectionistische maatregelen hebben vooralsnog relatief weinig effect op de feitelijke groei. Er zijn redenen aan te nemen dat een echte handelsoorlog kan worden vermeden, aldus Euler Hermes.

Naast de voor de hand liggende risico's als een mogelijk moeizame brexit of een Europese clash over de oplopende Italiaanse staatsschuld, zijn er volgens Euler Hermes drie trends waarmee de wereldwijde handel rekening moet houden:

  • oplopende kosten voor handelsfinanciering
  • handelsstromen die zich verleggen
  • toenemende politieke risico's

Hogere financieringskosten

Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland: "Nu de rente weer stijgt, krijgen ondernemers te maken met hogere kosten voor het financieren van hun transacties. Dat komt bovenop de mogelijke verhoging van tarieven die landen heffen. Ook zien we overal risico's toenemen rondom valuta, politieke onzekerheid en ook niet-betalingsrisico's. Faillissementen zijn wereldwijd voor het derde achtereenvolgende jaar met meer dan 5 procent gestegen. Allemaal risico's die de financiering van handelscontracten duurder maken."

Rem op buitenlandse investering

Door handelsconflicten zoals nu tussen de VS en China raken toeleveringsketens ontwricht. "Bedrijven gaan op zoek naar alternatieve oplossingen. Sommige landen zullen hiervan profiteren. Maar het risico op verstoring van de supply chain neemt toe. Buitenlandse investeringen komen onder druk te staan. De gretigheid om handelspartners in het buitenland te volgen, kan afnemen", aldus Toemen.

Volgens Toemen ontstaan er nieuwe handelsroutes en handelsconglomeraten. Hij noemt de vernieuwing van het Nafta-verdrag. "Ook zie je dat China onder druk van de handelsoorlog versneld productie verplaatst naar landen als Cambodja, Laos en Myanmar. Het zijn vooral deze Aziatische draaipunten die profiteren van de herregulering van de wereldwijde handel."

Toenemende politieke onzekerheid

Veel aandacht in de handelsoorlog gaat uit naar de verhoging van de importtarieven. Maar dat is volgens Toemen maar het topje van de ijsberg. "We krijgen te maken met steeds meer andere vormen van protectionisme." Hij noemt toenemende non-tarifaire maatregelen als sancties en regelgeving. "Je ziet overal in de wereld dat overheden dwars gaan liggen bij gevoelige buitenlandse overnames. In Nederland is de weerstand tegen Chinese overnames daarvan een goed voorbeeld. Elders in de wereld zie je ook steeds vaker dat overheden eigendommen van buitenlandse investeerders in beslag nemen en onteigenen."

Volgens Toemen zal het protectionisme toenemen naarmate de groei van de afgelopen jaren verder afneemt. "Dan kun je meer interventionisme en defensieve strategieën verwachten. Vooralsnog zien we echter een daling in het aantal van protectionistische maatregelen wereldwijd."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.