Nieuws

Nederlander heeft financieel goede voornemens

Ruim tachtig procent van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar. Zuiniger aandoen (37 procent), minder onnodige uitgaven (37 procent) en niet rood staan (26 procent) vormen de top drie.

Tegelijk weet bijna de helft (47 procent) van de mensen nog niet welke veranderingen in wet- en regelgeving per 1 januari van invloed zijn op hun portemonnee. Dat blijkt uit onderzoek  van platform Wijzer in Geldzaken, onder duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Besparen

Voor veel mensen is de start van een nieuw jaar een belangrijk moment om te kijken waar ze op kunnen besparen. In de top drie staan besparen op dagelijkse boodschappen (38 procent), op winkelen (33 procent) en op energie (27 procent). Dat laatste kan bijvoorbeeld door over te stappen naar een andere leverancier. 58 procent van de ondervraagden wil sowieso zuiniger met energie omgaan, vanwege de verhoging van de energiebelasting per 1 januari.

Jongeren (18-24 jaar) geven opvallend vaker aan te willen besparen op koffie halen en uit eten gaan. Mensen die willen besparen op kosten voor hun zorgverzekering kunnen nog tot 1 februari 2019 overstappen. 31 procent zegt al overgestapt te zijn of is van plan dit te doen.

Btw-verhoging

Een belangrijke verandering in 2019 is het verhogen van het lage btw-tarief van zes naar negen procent. Die btw-verhoging is voor 43 procent van de ondervraagden reden om boodschappen te gaan kopen bij een goedkopere supermarkt.

De veranderingen in geldzaken hangen sterk af van de persoonlijke situatie. Zo veranderen er zaken rondom de Wmo, partnerverlof, kinderopvangtoeslag en kinderbijslag. Wijzer in Geldzaken biedt een online tool, waarmee bezoekers van de website een persoonlijk overzicht krijgen van veranderingen in regelgeving per 1 januari en de financiële gevolgen daarvan.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.