Nieuws

Zelfs na een schikking blijft nasleep Imtech-fraude KPMG achtervolgen (FD)

Accountantsbureau KPMG dacht in 2014 met een miljoenenschikking alle ellende van de nasleep van de fraude bij installatiebedrijf Imtech achter zich te laten. Maar niets is minder waar. Drie accountants die namens KPMG bij de controle betrokken waren, stonden maandag - ruim vier jaar later dus - alsnog voor de tuchtrechter in Zwolle.

Joris Polman 

De klachten zijn ingediend door Paul Peters en Jeroen Princen, de curatoren van het beursgenoteerde installatiebedrijf Imtech dat in de zomer van 2015 failliet ging. De vraag waarover de tuchtrechter zich nu moet buigen is of de zaak wel ontvankelijk is voor berechting.

Schade voor aandeelhouders

Vier jaar geleden betaalde KPMG €8 miljoen aan een speciaal fonds waarmee holding Royal Imtech aandeelhouders compenseerde voor geleden schade. Die betaling was onderdeel van een schikking met Royal Imtech waarmee KPMG 'jarenlange kostbare procedures' dacht te voorkomen, zo maakte de accountantsreus destijds zelf bekend.

In de schikking werd vastgelegd dat Royal Imtech 'zich zal onthouden' van tuchtklachten tegen KPMG'ers voor controlewerkzaamheden in alle jaren voor 2013. Daaruit volgt, zo betoogde advocaat Simone Hoogeveen, dat de tuchtrechter niet anders kan dan de klachten van de curatoren 'niet ontvankelijk' te verklaren.

Schikking buitengerechtelijk vernietigd

Probleem voor KPMG is dat Royal Imtech failliet is en dat de curatoren zich op geen enkele wijze gebonden voelen aan deze schikking. Afgelopen zomer hebben Peters en Princen de schikking zelfs 'buitengerechtelijk vernietigd' op grond van 'dwaling' en dat ook per brief aan de accountantsreus laten weten. Sindsdien maken ze er bepaald geen geheim van dat ze geld willen zien van KPMG. Bovendien stellen curatoren dat ze 'ten behoeve van' schuldeisers optreden die destijds geen partij waren in de schikking.

Curator Princen haalde voor de tuchtrechter hard uit naar 'vertragingstactieken' waaraan KPMG zich in zijn ogen schuldig zou maken. 'Er is recent een nieuwe ceo aangetreden bij KPMG (Stephanie Hottenhuis, red.) Wij hoopten op een nieuwe, frisse blik op deze zaak en wilden graag met haar in gesprek. Maar ook zij wil niet met ons praten over een oplossing. Het enige wat KPMG probeert te doen, is ons juridisch uitputten.'

KPMG start zaak achter gesloten deuren

Princen doelde daarbij onder meer op het feit dat KPMG recentelijk een arbitrageprocedure aanhangig heeft gemaakt. De accountantsreus wil dat speciale arbiters achter gesloten deuren een beslissing nemen over de vraag of curatoren niet toch gebonden zijn aan de schikking die KPMG met Royal Imtech trof in 2014.

Advocaat Hoogeveen deed maandag dan ook een beroep op de tuchtrechter om de uitslag van deze arbitrageprocedure af te wachten. Die kan evenwel nog maanden op zich laten wachten. De procedure is nog zo pril dat er nog niet eens arbiters zijn aangewezen, zo bleek voor de tuchtrechter.

Kous nog niet af

Advocaat René van de Klift liet namens de curatoren niet na om nog wat extra zout in de wonden van KPMG te strooien door een parallel te trekken met het geruchtmakende faillissement van de van fraude doortrokken slachterij Weyl, inmiddels bijna tien jaar geleden. 'Wederom zijn er accountants van KPMG bij betrokken die de onregelmatigheden niet hebben ontdekt', aldus Van de Klift.

Het Imtech-spook blijft KPMG sowieso nog achtervolgen. De boekjaren 2013 en 2014 vallen buiten de hierboven genoemde schikking. De curatoren onderzoeken nog waarom KPMG voor de jaarrekening van 2014 een goedkeurende verklaring afgaf, terwijl Imtech enkele maanden later op de fles ging. Naar verwachting mondt dit onderzoek uit in nieuwe tuchtklachten tegen KPMG'ers.

De tuchtrechter doet over vijf weken uitspraak.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2018. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.