Nieuws

Nieuw GBNED-rapport RGS 3.0

Onlangs is RGS (Referentie grootboekschema) versie 3.0 beschikbaar gekomen. Daarom heeft onderzoeksbureau GBNED een nieuwe versie van haar rapport over RGS uitgebracht. De komst van RGS 3.0 moet een boost geven aan de implementatie van RGS.

Filtermogelijkheden

Interessant is volgens GBNED de filtermogelijkheid van RGS 3.0. Het complete RGS telt meer dan duizend rekeningen. Als de filtermogelijkheid goed wordt toegepast door boekhoud- of rapportagesoftware kunnen bepaalde RGS-codes onderdrukt of juist geselecteerd worden. Denk bij dit laatste aan het onderdrukken van specifieke rekeningen voor de agro-sector of woningcorporaties.

"Naarmate meer sectoren en branches gebruik maken van RGS zal het aantal rekeningen (RGS-codes) alleen maar toenemen en dan biedt de filtermogelijkheid een oplossing om RGS voor de gebruiker beheersbaar te houden", aldus het bureau.

Oproep

GBNED doet een oproep aan alle softwareleveranciers om de komende maanden met RGS aan de slag te gaan. Volgens het bureau is er de afgelopen jaren ontzettend veel gesproken over RGS en zijn er ook softwareleveranciers en accountantskantoren die RGS hebben omarmd in de praktijk, maar deze 'RGS-doeners' zijn nog behoorlijk in de minderheid.

"Wij doen een oproep aan alle leveranciers van boekhoud-, rapportage, -analyse en -dashboardsoftware om de komende maanden met RGS aan de slag te gaan en zich te scharen onder de categorie RGS-doeners. Via ons initiatief 'RGS Ready' zullen we dan binnen afzienbare tijd melden wat de stand van zaken is als het gaat om de implementatie van RGS in genoemde software. Zo weten gebruikers straks of hun softwareleveranciers tot de RGS-doeners of tot de RGS-achterblijvers behoren."

Nieuwe administraties

Al eerder is gemeld dat RGS de schakel moet vormen tussen huidige (grootboek)schema's en externe rapportages, zoals de jaarrekening en kredietrapportage aan banken op basis van SBR. Er is ook belangstelling voor RGS als het gaat om data-analyses, benchmarking en op het gebied van elektronisch factureren in combinatie met UBL. Hoewel er steevast wordt gesproken over 'Referentie grootboekschema' is Gerard Bottemanne van GBNED van mening dat RGS ook prima als uitgangspunt kan dienen bij het inrichten van nieuwe administraties. Dat laatste voorkomt volgens hem een onnodige conversieslag.

RGS-zzp

Bottemanne is nog wel kritisch over het feit dat er volgens hem na ruim vijf jaar nog steeds geen formele RGS-subset voor zzp'ers beschikbaar is die een 100 procent-aansluiting kent met de IB-winstaangifte. Aan dit laatste gaat het onderzoeksbureau de komende periode dan ook nog apart aandacht besteden.

Het complete rapport RGS: uniform rekeningschema voor bedrijven is gratis op te vragen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.