Nieuws

SBR Banken: bètaversie nieuwe Standaard Bankverklaring

SBR Banken publiceert vandaag de bètaversie van de nieuwe Standaard Bankverklaring. Hiermee wordt een eerste stap gezet om de Standaard Bankverklaring (SBV) digitaal te leveren.

De SBV is een document dat de bank verstrekt (op verzoek van de ondernemer) aan de accountant voor het controleren van de jaarrekening.

De SBVtaxonomie vormt de basis voor verdere digitalisering en standaardisering van data-uitwisseling van bankgegevens van de onderneming. Dat biedt omvangrijke voordelen voor banken en intermediairs, zoals versimpeling in het administratieve proces en dus lastenverlaging, hogere kwaliteit van gegevens en mogelijkheid tot hergebruik van de gegevens, aldus SBR Banken. Voor softwareleveranciers is het een uitbreiding van hun dienstverlening en biedt het kansen in de doorontwikkeling van bijvoorbeeld upload-faciliteiten.

De SBVtaxonomie betekent een uitbreiding van diensten van SBR Banken dat ook al de uitwisseling van financiële rapportages verzorgt tussen ondernemingen, intermediairs en banken op basis van Standard Business Reporting (SBR).

Met SBR wordt data ingevoerd in een bronbestand dat vervolgens voor vele doeleinden kan worden hergebruikt. SBR Banken heeft voor de rapportages een aparte technische infrastructuur ontwikkeld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een standaard, gemeenschappelijke taal; de taxonomie.

De SBV12 bèta spitst zich toe op faciliteiten als:

  • Kredieten
  • Zekerheden
  • Betaal-, spaar- en beleggingsrekeningen
  • Bevoegdheden

Detailinformatie over de SBV12 bèta is te vinden in de taxonomieënsectie op de SBR Banken-website. De bètaversie wordt de komende tijd getest met de markt. Tot 1 maart 2018 kan op de reguliere wijze worden gereageerd via servicedesk@sbrbanken.nl. De verzamelde input wordt dan verwerkt in de definitieve versie. Deze staat gepland voor 1 april 2018.

Alle marktpartijen krijgen geruime tijd om de nieuwe taxonomie te implementeren. In overleg wordt de uiteindelijke introductiedatum in 2018 bepaald.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.