Nieuws

Tegenslag voor KPMG in grote Chinese fraudezaak (FD)

Accountantsorganisatie KPMG heeft een grote tegenvaller te verduren gekregen in haar strijd tegen China Medical Technologies, een voormalig leverancier van medische hulpmiddelen die na fraudebeschuldigingen failliet ging.

De rechtbank in Hong Kong laat zich in een recente uitspraak kritisch uit over de weinig coöperatieve rol van KPMG in het strafproces tegen het oude management van China Medical. Dat schrijft  persbureau Reuters.

In 2012 ging het aan de Nasdaq genoteerde China Medical failliet. Curatoren stellen dat het oud-management van het bedrijf ten minste $355 mln heeft gestolen via valse transacties. Tussen 2005 en 2009 was KPMG de controlerend accountant van het bedrijf. In die periode verstrekte de accountant goedkeurende verklaringen voor de jaarrekening van de onderneming en haar dochterondernemingen.

KPMG verzocht de rechtbank in Hong Kong om de termijn te beperken waarin schuldeisers een claim bij de accountantsorganisatie kunnen indienen. De rechtbank wijst dat verzoek af. Ook is de rechter niet te spreken over het feit dat KPMG weigert mee te werken aan een eerder bevel van de rechtbank. Daar werd gevraagd de controledocumenten van China Medical te overhandigen.

'Tegen de wet'

Daar heeft KPMG nog niet aan voldaan. Naar eigen zeggen zou het tegen de Chinese wet zijn om de documenten over te dragen. Volgens de rechter maakt de weigering het voor de curatoren 'uiterst moeilijk om te bepalen of zij tegen KPMG willen gaan procederen'.

KPMG zou wel toegezegd hebben dat de curatoren de documenten in kunnen zien bij hen op kantoor, onder supervisie van medewerkers en advocaten van de accountantsorganisatie. De rechter noemt dat een 'onwerkbare' situatie.

Eind van dit jaar zal er een uitgebreide hoorzitting over de zaak plaatsvinden.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2018. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.