Nieuws

Ouderenvereniging Anbo sleept voormalig topaccountant voor tuchtrechter (FD)

Ouderenvereniging Anbo heeft een tuchtklacht ingediend tegen Martine Frijlink, voormalig topaccountant van KPMG en EY. De vereniging verwijt Frijlink dat zij in valse hoedanigheid inzage probeerde te krijgen in de jaarstukken van Anbo.

Bas Knoop

De klacht maakt deel uit van een tegenaanval van Anbo, nadat vorig jaar een vernietigend verhaal over de organisatie verscheen.

Frijlink zou als kersvers lid van de ouderenvereniging de jaarrekening over 2016 hebben willen bekijken, terwijl zij in feite meewerkte aan een journalistiek onderzoek. De website Follow the Money (FTM) en ouderenomroep MAX maakten op basis van dat onderzoek melding van misstanden bij Anbo.

Frijlink is verbaasd over de tuchtklacht en ontkent dat zij meewerkte aan het journalistieke onderzoek. Frijlink is een bekende naam in de accountancy. Zij werkte lang bij KPMG, waar zij zich bezighield met kwaliteitsbewaking. Eerst als risk manager, later ook als lid van het bestuur. In 2014 vertrok Frijlink bij KPMG, dat toen na een reeks affaires in een diepe crisis zat.

Een klein jaar later trad Frijlink aan als partner bij EY. Ook hier hield zij zich bezig met kwaliteitsbewaking. Binnen een jaar stapte zij op. Met enige regelmaat mengt Frijlink zich nog in het publieke debat over de accountants, bijvoorbeeld via bijdragen op Accountant.nl.

Geen dubbelrol

'Frijlink heeft de gedragsregels voor accountants geschonden, die voorschrijven dat een accountant eerlijk en oprecht moet handelen', zegt Bernard Tomlow, advocaat van Anbo. "Zij had zich kenbaar moeten maken als accountant/onderzoeker. Een accountant mag geen dubbelrol aannemen."

Frijlink meldde zich volgens Anbo op 13 oktober vorig jaar aan als lid, samen met een journalist van FTM. "Beiden hebben zich ingeschreven met het bedrijfsadres van Frijlink", zegt advocaat Tomlow. Dat Frijlink meewerkte aan het onderzoek, blijkt volgens Tomlow ook uit een vragenlijst die journalisten van beide redacties vlak voor de publicatiedatum aan Anbo stuurden. In de kantlijn zouden op- en aanmerkingen van Frijlink te lezen zijn.

Toch maakte Frijlink richting Anbo nooit kenbaar dat zij meewerkte aan het onderzoek van FTM en MAX, stelt de ouderenclub. Zij zou meerdere malen in de hoedanigheid van Anbo-lid inzage hebben gevraagd in de jaarrekening 2016.

Autoritair bestuur

In hun publicatie schetsten FTM en MAX het beeld van een autoritair geleide ouderenvereniging, waar na een wijziging van de organisatiestructuur tienduizenden leden wegliepen en mondige vrijwilligers werden geschorst. Ook zou Anbo er financieel slecht voorstaan. Bij de jaarrekening 2015 gaf de accountant een verklaring van oordeelsonthouding, een teken dat hij onvoldoende informatie had om een oordeel te vellen over de jaarrekening.

Anbo spreekt van een "insinuerend en weinig objectief verhaal", dat is ingestoken door een kleine groep ontevreden vrijwilligers. Niettemin schakelde de ouderenorganisatie een forensisch accountant in die de aantijgingen onderzoekt.

Niet betrokken

Frijlink zegt dat "de feiten alle verwijten tegenspreken". "In contacten met Anbo heb ik uitgelegd dat ik met FTM gesproken heb over wat precies een oordeelsonthouding bij een jaarrekening betekent. Daarmee heb ik de journalisten geholpen de rol van de accountant te duiden bij de jaarrekening 2015. Ook bij de jaarrekening 2016 was ik louter geïnteresseerd in de inhoud van de controleverklaring van de accountant."

Bovendien is het volgens Frijlink onmogelijk de tuchtklacht te betrekken op het verhaal van FTM en MAX. "Dat werd op 1 november gepubliceerd, terwijl ik pas op 2 en 9 november probeerde inzage te krijgen in de jaarrekening 2016."

De tuchtrechter behandelt de zaak op 20 april.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2018. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.