Nieuws

Recycling goed voor negen procent van materialen in economie

Van alle materialen die in de economie terechtkomen - 549 miljard kilo in 2014 - is ongeveer negen procent gerecycled, secundair materiaal (48 miljard kilo). Nederland is met zo’n tachtig procent hergebruik van het afval één van de landen in Europa die het meest recyclen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met de totale Nederlandse consumptie (221 miljard kilo) is het aandeel gerecycled materiaal 22 procent. In 2014 recyclede Nederland 81 procent van het afval (59 miljard kilo), één van de hoogste recyclingpercentages in Europa.

Naast hergebruik zijn andere strategieën nodig om de beoogde overgang te maken naar een circulaire economie uit het Rijksbrede programma 'Nederland circulair in 2050'. Hierbij valt te denken aan efficiënter gebruik van materialen, het verbeteren van producten waardoor ze langer meegaan of substitutie van materialen, bijvoorbeeld door plastic te maken van biomassa in plaats van aardolie.

Een groot deel van de materialen die worden ingebracht in de Nederlandse economie (74 procent in 2014) komt uit de invoer. Bijna een derde hiervan wordt zonder veel bewerking weer uitgevoerd (wederuitvoer). De rest van de invoer wordt samen met grondstoffen uit de binnenlandse winning verwerkt tot producten.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.