Nieuws

Tien miljoen voor investeringen in innovatieve starters

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt dit jaar tien miljoen euro beschikbaar voor private fondsen die geld willen investeren in startups en het innovatieve mkb. Deze zogenoemde 'business angels' kunnen per fonds maximaal één miljoen euro lenen van de overheid.

Met deze regeling wil staatssecretaris Mona Keijzer het makkelijker maken om kapitaal te steken in jonge snelgroeiende bedrijven. De bewindsvrouw ondertekent vandaag de eerste leningsovereenkomst van 600 duizend euro met het fonds Orthos Ventures dat zich richt op starters in de ruimtevaartsector, robotica en kunstmatige intelligentie.

Keijzer: "Jonge bedrijven zijn bijna altijd op zoek naar geld om hun onderneming verder te laten groeien. Denk aan startups, maar ook het innovatieve mkb dat al één fase verder is. Voor hen is het vaak lastig om de juiste investeerder te vinden, bijvoorbeeld omdat het risico voor partijen hoog is. Daar willen we als ministerie op inspelen, in dit geval voor techbedrijven. Wees er snel bij als je een business angel met een goed voorstel bent. Want hier geldt dat wie het eerst komt, wie het eerst maalt."

De Business Angel-regeling is opgezet om jonge bedrijven, die tussen wal en schip dreigen te belanden, verder te helpen. Deze ondernemers kunnen vaak geen krediet krijgen via een bank en zijn nog niet interessant genoeg voor grotere investeringsmaatschappijen. Het ministerie wil dit gat dichten. Daarom kunnen fondsen bestaande uit twee investeerders een lening krijgen van maximaal één miljoen euro. Daarbij geldt dat beide partners gezamenlijk minimaal eenzelfde bedrag ook beschikbaar stellen voor investeringen. Met het totale investeringsbedrag kan vervolgens geïnvesteerd worden in startups en innovatieve mkb'ers voor bedragen tussen de 50 duizend en 500 duizend euro volgens een opgesteld fondsplan.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.