Nieuws

'Gebrek aan techneuten bedreigt welvaart'

Het snel groeiende tekort aan technisch en ICT-vaardig personeel bedreigt de welvaart van Nederland. Dat zegt Hans de Jong, president van Philips Nederland, in een interview met het AD.

Volgens De Jong moet het kabinet snel meer investeren in onderwijs en digitalisering. De meeste Nederlanders zien het tekort aan technici slechts als probleem van grote bedrijven en de industrie, meent hij. "Het tegendeel is waar: er is een digitale revolutie gaande die de gehele maatschappij ondersteboven zet". En het tekort aan technici gaat de komende jaren nog veel nijpender worden.

"Een sterk onderschatte trend is dat alle organisaties naarstig naar technici, ICT'ers en bètageschoolden zoeken", aldus De Jong, die tevens bestuurslid is van VNO-NCW en technische branchevereniging FME. Er moet dus dringend extra geld beschikbaar gesteld worden voor technische universiteiten. "Het aantal technische studies met numerus fixus groeit nog steeds''.

Ook moet er geld naar het techniekonderwijs op het MBO. "Er stromen veel te weinig leerlingen in, meisjes en allochtone jongeren blijven te weinig kiezen voor technische opleidingen", zo constateert de Philips-topman.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.