Nieuws

Lastige klanten verschaffen Accon AVM toegang tot controlemarkt (FD)

Het middelgrote accountantskantoor Accon AVM heeft vorig jaar een stormachtige entree gemaakt op het hoogste platform van de accountantscontrole. Zeven beursbedrijven en één verzekeraar zijn klant geworden bij het kantoor. In 2016 had Accon AVM nog maar één klant in de categorie 'organisatie van openbaar belang' (oob), in 2015 nul.

Jeroen Piersma

Tegelijkertijd valt op dat het wel gaat om een aantal bedrijven met een hoog risicoprofiel. Tot de nieuwe klanten behoren onder andere het investeringsvehikel van oud-VEB-voorzitter Peter Paul de Vries, Value8, alsmede twee afsplitsingen daarvan, IEX Group en Nedsense Enterprises. Value8 onderscheidde zich vorig jaar door pas vele maanden na de deadline een jaarverslag te publiceren.

Op het lijstje nieuwe aanwinsten staat ook Esperite, het biotechbedrijf dat de afgelopen twee jaar vooral in het nieuws kwam met financiële problemen en uitstel van de publicatie van resultaten. Het zijn namen die bij buitenstaanders het idee oproepen dat Accon AVM misschien niet al te kieskeurig kon zijn bij het aanvaarden van nieuwe klanten.

'Wij hebben ook klanten geweigerd'

'Ik kan mij voorstellen dat de buitenwereld dat denkt', zegt Kees van Dorp, bestuurder van de controlepraktijk bij Accon AVM. 'Maar dat is absoluut niet het geval. We willen graag onze rol in het oob-segment van de markt uitbreiden, maar alleen als we kwaliteit kunnen leveren. Anders doen we het echt niet.' Hij voegt eraan toe dat Accon AVM een grondige acceptatieprocedure heeft en dat er vorig jaar ook klanten zijn geweigerd.

Toezichthouder AFM heeft inmiddels een 'uitvraag gedaan naar de cliëntacceptatieprocedure' van Accon, zo valt in het onlangs verschenen transparantieverslag te lezen. 'Dat is deels een standaardprocedure', zegt Van Dorp. 'Maar er is ook een verband met de snelle groei van de OOB-portefeuille.'

Ambities

Accon AVM is een accountantsorganisatie met veel mkb-klanten en wortels in de agrarische wereld. Het kantoor is vergelijkbaar met Flynth en Alfa Accountants, zij het dat deze kantoren geen OOB-vergunning hebben en ook geen ambities hebben in dit marktsegment.

De controlepraktijk is relatief klein, zo'n € 5 mln omzet op een totale accountantsomzet van € 80 mln. Het overgrote deel van de dienstverlening bestaat uit het samenstellen van jaarrekeningen en advies. Maar sinds de controleactiviteiten in 2015 in een aparte organisatie zijn ondergebracht, zijn er ook stevige ambities geformuleerd.

Het kantoor mikt op uitbreiding van de de controleactiviteiten in het grotere mkb, de publieke sector, zoals woningcorporaties en gemeenten, en bij kleinere beursfondsen. 'We hebben in 2016 bepaald dat we tot de beste accountantskantoren van Nederland willen behoren', zegt Anja Bast, bestuurder en collega van Van Dorp.

Kritiek AFM

Er wordt daarom geïnvesteerd in de kwaliteit, onder andere door het aantrekken van mensen van de Big Four, de vier grootste accountantskantoren. Bast en Van Dorp zijn de afgelopen drie jaar overgekomen naar Accon en hebben allebei een achtergrond bij de big four.

Zeker op het gebied van kwaliteit zijn de ambities nog niet gerealiseerd. De AFM heeft zich in haar rapportages van de afgelopen jaren verschillende keren kritisch uitgelaten over het kantoor. In een beoordeling uit 2015 van de negen kantoren met een OOB-vergunning kwam Accon met afstand op de laatste plaats. In 2017 was het nog steeds niet goed, maar hield Accon wel weer twee andere kantoren achter zich. 'Toen hoorden we weer bij de groep', zegt Van Dorp.

Pas in 2019 of 2020 denkt Accon aan de eigen kwaliteitsambities te kunnen voldoen. De AFM doet dit jaar onderzoek naar de kwaliteit bij de 'next five', de vijf oob-kantoren onder de big four. Van Dorp houdt nog wel rekening met kritiek van de AFM. 'We staan nog niet op nummer één, maar we zijn wel op de goede weg.'

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2018. fd.nl

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.