Nieuws

'Maak EU het innovatiecentrum van de wereld'

De Europese Unie moet het innovatiecentrum van de wereld worden, vindt Brussel. De Europese Commissie stelt daarom voor een "volwaardige Europese Innovatieraad" op te richten voor baanbrekende technologieën en wil 100 miljard euro vrijmaken om innovatie te stimuleren.

Volgens de commissie moet de EU "haar ambities naar een hoger niveau tillen". Vicevoorzitter Jyrki Katainen (groei en investeringen): "Europa heeft onderzoek van wereldklasse en een solide industriële basis. Maar we moeten veel harder werken om die uitmuntendheid in succes om te zetten. Nieuwe megatrends, zoals kunstmatige intelligentie en de circulaire economie, veranderen de maatschappij en de economie diepgaand. We moeten snel handelen om richting te geven aan de nieuwe innovatiegolf."

Ook raadt ze aan om Europese verbanden op te zetten om gezamenlijk oplossingen te vinden voor bijvoorbeeld schoon vervoer of plasticvrije oceanen.

100 miljard

De commissie wil de komende jaren een impuls van 100 miljard euro geven aan het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. De EU-leiders bespreken de voorstellen woensdagavond in Sofia, voorafgaand aan een informele top.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.