Nieuws

'Nederland verder met e-facturatie dan buitenland'

Tachtig procent van de Nederlandse exporteurs factureert digitaal, maar volgens twee derde van hen heeft deze manier van factureren geen effect op de snelheid waarmee een factuur wordt betaald.

Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en ondernemersorganisatie evofenedex. Volgens de Nederlandse exporteurs is Nederland ook verder met e-facturatie in vergelijking met het buitenland.

De toekomst van e-facturatie, waarbij er een directe verbinding is tussen boekhoudpakketten onderling en er in feite geen menselijke interventie meer is, zal volgens Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland echter wél de nodige gevolgen hebben, zowel positief als negatief: "Het positieve aan deze wijze van factureren is dat bedragen via automatisch incasso worden afgeschreven en dus altijd op tijd worden betaald. Voor een soepele gang van zakendoen is dat absoluut toe te juichen."

Maar met het automatisch betaald worden van facturen kunnen ondernemers volgens Kaars Sijpesteijn wel belangrijke waarschuwingssignalen missen, waardoor de kans groter wordt dat zij plotseling met het faillissement van een afnemer te maken krijgen. "Nu kan je als een afnemer zijn facturen langzamer betaalt tijdig inspelen op het feit dat hij mogelijk in financiële problemen verkeert. Een goede check op de financiële kredietwaardigheid van je afnemer wordt dus belangrijker, net als – juist in de digitale wereld -  het persoonlijk in contact blijven met je zakenpartner."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.