Nieuws

GBNED: 'Blockchain laag op agenda ontwikkelaars boekhoudsoftware'

Ontwikkelaars van boekhoudsoftware richten zich nog nauwelijks op blockchaintechnologie, maar houden de ontwikkelingen wel in de gaten.

Dat blijkt uit een nulmeting in de nieuwe Gids boekhoudsoftware 2018 van onderzoeksbureau GBNED. Gerard Bottemanne van GBNED: "Er wordt veelvuldig gesproken over een 'digitaal gedecentraliseerd grootboek' als uitleg wordt gegeven over het begrip blockchain. Het begrip 'grootboek' staat zowat synoniem aan 'boekhouding' en dus mag je verwachten dat boekhoudsoftware en blockchain technologie voor elkaar bestemd zijn. Er wordt als het gaat om blockchain gesproken over 'Triple entry accounting' waarbij alle boekhoudkundige transacties versleuteld op meerdere plaatsen zijn vermeld. En als we ICT visionairs mogen geloven is blockchain als ontwikkeling groter dan de ontwikkeling van internet zelf."

Volgens Bottemanne zou het daarom in de lijn der verwachting liggen dat leveranciers van boekhoudsoftware in hun ontwikkelagenda inmiddels sterk focussen op blockchain. Uit de nulmeting van GBNED blijkt echter dat leveranciers zich momenteel vooral richten op elektronisch factureren, PSD2, Machine learning en Instant Payments. Ook het werken met application programming interfaces (api's) is volgens Bottemanne momenteel erg populair.

Nulmeting

GBNED vroeg voor de nulmeting aan 62 leveranciers van standaard boekhoudsoftware wat hun visie is over blockchaintechnologie in relatie tot boekhoudsoftware. Met het volgende resultaat:

 • 32 van de 62 leveranciers hebben geen reactie gegeven op onze vraag (> vijftig procent).
 • Twaalf leveranciers vinden het een interessante ontwikkeling die zij blijven volgen, maar momenteel doen zij er niets mee.
 • Zestien leveranciers hebben een uitgebreidere reactie gegeven.
 • Eén leverancier heeft boekhoudsoftware volgens blockchain in ontwikkeling bij het loggen van wijzigingen van ingevoerde gegevens.
 • Eén leverancier stelt als enige cryptocurrency opgenomen te hebben in RGS 3.0.

Dat de relatie blokchaintechnologie en boekhoudsoftware wel aandacht verdient blijkt volgens Bottemanne wel uit de verschillende uitgebreide reacties, waarbij leveranciers aangeven grote potentie te zien. "Mede gezien deze reacties lijkt het vanzelfsprekend dat leveranciers van boekhoudsoftware aangehaakt blijven bij de verdere ontwikkeling van blockchaintechnologie", aldus Bottemanne.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.