Nieuws

Overheden betalen sneller

Door ondernemers ingediende rekeningen bij de Rijksoverheid, provincies en gemeenten worden sneller en beter voldaan. Afgelopen jaar betaalde het Rijk bijna 96 procent van de rekeningen binnen de wettelijk verplichte termijn van dertig dagen.

Dat blijkt uit cijfers over 2017 uit de Monitor Betaaltermijnen Overheid, die jaarlijks wordt uitgevoerd. Sinds 2009 wordt per departement gemonitord in hoeverre de wettelijke betaaltermijn wordt gehaald.

In 2014 en 2015 werd afgesproken dat alle departementen minimaal 90 procent van de betalingen voor ingekochte goederen en diensten binnen dertig dagen moeten betalen. In 2016 heeft de Rijksoverheid de streefwaarde verhoogd naar 95 procent. In datzelfde jaar werd met 95,1 procent de streefwaarde al gehaald. Afgelopen jaar is de gemiddelde score voor de Rijksoverheid gestegen naar 95,8 procent.

Bij de provincies ging het percentage omhoog van 89,3 naar 91,8 procent en ook bij de gemeenten is een voorzichtige stijging te zien. In 2017 betaalden 171 gemeenten meer dan 90 procent van de rekeningen op tijd. Hier moeten nog wel verdere stappen worden gezet, aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van EZK is het voor de financiële positie van vooral het midden- en kleinbedrijf "van cruciaal belang" dat rekeningen op tijd worden betaald. "De overheid heeft hierin een voorbeeldfunctie." Keijzer wil zich daarom de komende jaren blijven inzetten voor een verder stijgende lijn in de betaaltermijnen voor ondernemers.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.