Nieuws

NBA: Vraag naar accountants neemt sterk toe

Accountants zijn veruit het populairst op de arbeidsmarkt voor financieel professionals. De vraag naar deze beroepsgroep stijgt met maar liefst 26 procent ten opzichte van de eerste helft van een jaar eerder.

Dit blijkt uit een periodieke analyse van de NBA. De toenemende populariteit van accountants heeft een keerzijde: het wordt voor accountantskantoren steeds moeilijker om vacatures te vervullen. De beroepsorganisatie start een onderzoek naar mogelijke knelpunten.

Groeiende vraag

De vraag naar financieel professionals - zoals controllers, cfo's, riskmanagers en auditors - is in de eerste helft van 2018 met 8 procent gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2017. De groei in de vraag naar accountants (RA/AA) ligt hier met 26 procent ver boven. De groeiende vraag betreft alle rollen binnen accountantsfuncties; de groei in de vraag naar de minder ervaren assistent accountants bedroeg 24 procent, ervaren accountants en accountants in senior posities zoals controleleider of manager groeiden respectievelijk met 31 en 33 procent.

Top 5

Op basis van groei in de eerste helft van 2018 ziet de top 5 voor meest populaire financieel professionals er als volgt uit:

Functie Groeipercentage eerste helft 2018
Managers accountancy 33 procent
Ervaren accountants 31 procent
Cfo's/financieel directeuren 26 procent
Assistent-accountants 24 procent
Assistent-controllers 11 procent

Uitdagender

Het aantal mensen dat accountant wil worden neemt niet structureel af: vorig jaar begonnen 1.152 mensen de driejarige praktijkopleiding tot accountant. Die opleiding volgen ze naast hun werk, nadat ze een universitaire studie hebben afgerond. De vraag naar accountants neemt sneller toe dan de aanwas. De zoektocht van accountantskantoren naar nieuwe medewerkers wordt steeds uitdagender, zo blijkt uit een telefonische rondgang van de NBA.

Onderzoek

NBA-directeur Berry Wammes zegt de krapte op de arbeidsmarkt te herkennen. Volgens Wammes neemt de vraag naar accountants niet alleen toe door de aangetrokken economie, maar ook doordat kantoren investeren in betere kwaliteit, waardoor meer mensen nodig zijn voor hetzelfde werk. De NBA is onlangs een onderzoek gestart om toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor accountants beter in het vizier te krijgen.

De analyse van de NBA is gebaseerd op cijfers van vacaturedata van Jobdigger. Samen met de NBA ledengroep Accountants in Business heeft Jobdigger maatwerkrapportages ontwikkeld om de markt voor de hoger opgeleide opgeleide financieel professionals inzichtelijk te maken, waarbij met name aandacht wordt gegeven aan de markt voor (post)master-opgeleide financieel professionals zoals accountants in business (RA/AA), registercontrollers (RC's) en de accountancysector.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.