Nieuws

New York pakt koppositie financiële centra af van Londen

New York is het aantrekkelijkste financiële centrum ter wereld, gevolgd door Londen en Hongkong. Daarmee pakt New York de eerste plek af van Londen.

Dat blijkt uit de Global Financial Centres Index van onderzoeksbureau Z/Yen. De brexit is volgens de onderzoekers vooral de oorzaak dat Londen is gezakt, en ook andere financiële centra spinnen daar garen bij. Vooral Amsterdam, Frankfurt, Zürich, Wenen en Milan zouden profiteren. Amsterdam steeg maar liefst vijftien plaatsen. Maar ook Busan in Zuid-Korea, Singapore, Hongkong en Shanghai profiteren. New York staat weliswaar nog bovenaan, maar is qua punten net als Londen aan het zakken. Als deze trend zich voortzet pakt Hongkong binnenkort de koppositie over.

Veel financiële professionals geven aan dat zij zich naast de brexit zorgen maken om protectionisme en handelsoorlogen. Daarnaast vrezen veel professionals in de VS en het VK dat het moeilijker wordt om buitenlands talent aan te trekken, of überhaupt talent op andere locaties in te kunnen zetten, vanwege restricties vanuit de Britse en Amerikaanse overheden.

Z/Yen stelt vast dat de wereldwijde financiële markt sinds de crisis in 2008 en de brexit "multi-gepolariseerd" is geworden, waardoor het centrum van de wereldwijde markt verschuift van conventionele economische centra zoals de VS en het VK naar nieuwe locaties, waaronder Duitsland, Canada en China.

» Global Financial Centres Index 24

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.