Nieuws

Rekenkamer: 'Onderbouwing extra miljarden kabinet varieert sterk'

Er is een sterke variatie in de onderbouwing van hoe de extra miljarden van het kabinet-Rutte III worden besteed. Daardoor is voor het parlement in een aantal gevallen onduidelijk of achteraf de resultaten van extra geld zijn vast te stellen.

Dat is de conclusie van de Algemene Rekenkamer in het rapport 'Zicht op extra geld kabinet-Rutte III'. Voor het rapport zijn negentien maatregelen van alle ministeries nader in kaart gebracht. "Van het toegekende geld is soms onduidelijk wat de plannen met dit extra geld zijn en hoe achteraf kan worden vastgesteld of de beoogde resultaten hiermee zijn bereikt. Deze informatie ontbreekt in een aantal gevallen niet alleen in de begrotingsstukken, maar staat evenmin in brieven of beleidsnota’s aan de Kamer", aldus de Rekenkamer.

Moeilijk navolgbaar

Het parlement heeft informatie nodig om zijn budgetrecht te kunnen uitoefenen bij de beoordeling van de ontwerpbegroting. Volgens de Algemene Rekenkamer is met de gekozen methodiek helder hoeveel extra geld een minister wanneer kan uitgeven. "Maar de verwerking van die extra bedragen in de begrotingsartikelen is moeilijk navolgbaar. Juist bij de goedkeuring (of aanpassing) van begrotingen kan het parlement invloed uitoefenen."

In haar rapport voegt de Algemene Rekenkamer een bijlage bij die inzicht geeft per maatregel hoe extra geld in de begrotingen van de ministers is verwerkt.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.