Nieuws

Schikking ING verzwakt positie EY als verdachte (FD)

De megaschikking die het Openbaar Ministerie (OM) en ING dinsdag bekendmaakten, is geen goed nieuws voor accountantsorganisatie EY.

Vasco van der Boon

Het OM had het vizier gericht op ING en EY onder meer vanwege het vermoeden dat beide bedrijven behulpzaam zijn geweest bij het doorsluizen en witwassen van steekpenningen van telecombedrijf Vimpelcom voor een Oezbeekse presidentsdochter.

Kwestie-Vimpelcom

Het OM heeft beide bedrijven een schikking aangeboden. ING heeft die schikking van € 775 mln geaccepteerd om strafvervolging voor schuldwitwassen te voorkomen. Maar accountantsorganisatie EY wees eerder dit jaar een schikkingsaanbod van het OM af. EY verkiest procederen boven schikken in de kwestie-Vimpelcom.

Het toeval wil dat deze woensdag, een dag na de bekendmaking van de megaschikking van ING, medeverdachte EY in de Vimpelcom-affaire opnieuw voor de Amsterdamse rechtbank moest staan. Het ging om een nieuwe korte regiezitting van de strafzaak die het OM tegen EY voert. Wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld is nog onbekend.

Schuldwitwassen

De schikking van ING verzwakt om verschillende redenen de positie van het accountantskantoor EY in de strafzaak. Onderdeel van de schikking met ING is dat de grootste financiële instelling van Nederland instemt met een uitgebreid feitenrelaas over de misstanden die OM en Fiod bij de bank hebben aangetroffen. ING belooft ook het OM niet tegen te spreken over het ontdekte lamentabele feilen van de bank. ING legt zich neer bij de bevindingen van het OM en 'betreurt' de gevonden misstanden. Dat komt neer op een schuldbekentenis.

De verwijten die het OM maakt aan het adres van ING en EY zijn niet één op één hetzelfde. ING erkent over een breed front te hebben gefaald in het naleven van de antiwitwasregels. De wetsovertredingen van ING rond het doorsluizen van smeergeld van Vimpelcom naar de Oezbeekse presidentsdochter zijn daar slechts een onderdeel van, maar wel een cruciaal onderdeel.

Watertrail en Takilant

De verwijten van het OM tegen EY zijn geconcentreerd op acht verdachte smeergeldbetalingen die EY als accountant van Vimpelcom ten onrechte door de vingers zou hebben gezien. Steekpenningen zijn onder meer uitbetaald vanaf de bankrekening die Vimpelcom-dochter Watertrail aanhield bij ING Nederland, aan de in Gibraltar gevestigde vennootschap Takilant, die aan de Oezbeekse presidentsdochter was gelieerd.

Vimpelcom heeft eerder al schuld bekend aan deze smeergeldbetalingen en daarvoor met de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten geschikt. Nu heeft ook ING erkend dat zij in deze transacties de wet heeft overtreden en dat de systemen van de bank ontoereikend waren om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Deze schuldbekentenissen maken het moeilijk voor EY, destijds accountant van zowel Vimpelcom als van ING, om vol te blijven houden dat zij van niets wist of niets zou hebben hoeven weten.

EY-bestuursvoorzitter

De positie van EY in de beklaagdenbank is ook gecompliceerd door personele dwarsverbanden. De huidig bestuursvoorzitter van EY Nederland is Coen Boogaart. Hij tekende eerder als controlerend accountant voor de juistheid van de jaarrekeningen van ING. De raad van bestuur van ING erkent in de nu afgesloten schikking met het OM in feite dat de organisatie van de bank niet op orde was. Het toezicht van de accountants van EY faalde blijkbaar op twee fronten: en bij Vimpelcom en bij EY.

EY wil niet reageren op de schikking van ING.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2018. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.