Nieuws

Cyberincidenten en bedrijfsschade grootste risico's

In de nasleep van een aantal grote datalekken en privacyschandalen, fikse IT-storingen en de invoering van Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zijn cyberrisico's een topprioriteit voor bedrijven in 2019.

Dat blijkt uit de achtste editie van de Allianz Risk Barometer, waaraan 2415 risico-experts uit 86 landen deelnamen.

De respondenten zien cyberincidenten (37 procent) samen met bedrijfsschade (37 procent) als belangrijkste bedrijfsrisico's. Klimaatverandering (op plaats 8 met 13 procent) en een gebrek aan goed opgeleid personeel (plaats 10 met 9 procent) zijn internationaal de grootste stijgers dit jaar. Tegelijkertijd hebben bedrijven steeds meer zorgen over aanpassingen in voorschriften en wetgeving (plaats 4 met 27 procent) als gevolg van de brexit, handelsoorlog(en) en importtarieven.

Nederlandse bedrijven zien net als vorig jaar bedrijfsschade ofwel business interruption (BI) als grootste risico (56 procent), gevolgd door cyberincidenten (32 procent) en aanpassingen in voorschriften en wetgeving (28 procent). De risico-experts bij Nederlands bedrijven zijn voor het eerst echt bezorgd om brand en explosie, het risico dat dit jaar de top 10 nieuw binnenkomt.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.