Nieuws

Laagterecord faillissementen in 2018

Voor het eerst in dit decennium is het aantal faillissementen in een jaar ruimschoots onder de vierduizend uitgekomen.

Dat blijkt uit cijfers van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In 2018 zijn in Nederland 3.775 bedrijven failliet verklaard, een daling van 6,8 procent ten opzichte van 2017. De meeste faillissementen werden uitgesproken in het eerste kwartaal (974), in de kwartalen daarna lag het aantal faillissementsuitspraken stabiel rond de 930. De groot- en detailhandel en de provincie Zuid-Holland kenden in 2018 de meeste faillissementen.

De sterke daling van het aantal faillissementen was vooral zichtbaar in de eerste drie kwartalen van 2018, in het vierde kwartaal was er juist weer sprake van een lichte toename. Gert van den Berg van Graydon: "Niet eerder in dit decennium is het aantal faillissementen zo laag geweest en dit laagterecord laat - samen met het alsmaar groeiend aantal starters – zien dat de Nederlandse bedrijvigheid in 2018 flink is gegroeid. Komend kwartaal zal blijken of deze trend zich ook in 2019 zal doorzetten of dat we daar wellicht eerste tekenen gaan zien van de grenzen van de groei."

De meeste faillissementen zijn net als voorgaande jaren te zien in de Groot- en Detailhandel. Hier gingen in 2018 837 bedrijven failliet, dat is 0,3 procent van de totale sector. Op nummer twee en drie staan de Bouw- en Financiële sector, met respectievelijk 478 en 432 faillissementen in 2018. Naar omvang zijn de meeste faillissementen uitgesproken in de sector Water- en afvalverwerking.

Een stijging in het aantal faillissementen was zichtbaar in de sectoren Onderwijs (+29,3 procent), Cultuur, sport en recreatie (+10,1 procent) en Transport en Logistiek (+6,2 procent). Naar omvang van deze sectoren zijn de faillissementsverhoudingen overigens nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2017, wat laat zien dat deze sectoren als geheel zijn gegroeid. De grootste daling in het aantal faillissementen was in 2018 zichtbaar bij de Vastgoedsector (-44,8 procent), de Energiebedrijven (-33,3 procent) en de Zakelijke dienstverlening (-17,1 procent).

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.