Nieuws

Meeste ongewenst gedrag in zorg- en welzijnsberoepen

Vooral werknemers met een zorg- of welzijnsberoep ervaren regelmatig ongewenst gedrag op het werk door externen, zoals klanten of patiënten. Ruim de helft van hen stelt dat zij te maken kregen met ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten.

Ook werknemers in de beroepsklasse openbaar bestuur, veiligheid en juridisch ervaren naar verhouding vaak ongewenst gedrag op het werk door externen (veertig procent). Werknemers met een ICT-beroep worden hiermee het minst vaak geconfronteerd (zeven procent).

De sector 'bedrijfseconomisch en administratief' scoort met 16,6 procent onder het gemiddelde van 23,7 procent. Dat meldt  het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van haar Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd in samenwerking met TNO.

Intimidatie

De meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag op het werk door externen is intimidatie: 19 procent van de werknemers krijgt hiermee te maken. Tussen de diverse beroepsklassen bestaan grote verschillen in de mate waarin intimidatie door werknemers wordt ervaren. Van de vijf beroepsgroepen die het vaakst te maken hebben met intimidatie of lichamelijk geweld vallen er vier onder zorg en welzijn.

Verpleegkundigen hebben het meest van alle beroepen te maken met ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere externen. Pesten komt het meest voor bij politie en brandweer, gevolgd door beveiligingspersoneel en docenten in het middelbaar onderwijs.

Bron: CBS

Gerelateerd

Afbeelding Opinie

Doelmatige zorg centraal bij kwaliteitskader verpleeghuizen

Er verandert veel in de verpleeghuiszorg. Verpleeghuizen werken hard aan de uitvoering van het kwaliteitskader, waarin is vastgelegd waaraan goede verpleeghuiszorg moet voldoen. De minister heeft daarvoor kwaliteitsgelden ter beschikking gesteld. De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) houdt toezicht op de juiste besteding van de kwaliteitsgelden. Maar over hoe we dat doen lijkt onduidelijkheid te bestaan.

x 1 16 7 Jeroen Straten en Rianne Vulto

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.