Nieuws

Mkb: 'Te weinig steun van banken bij verduurzaming'

De helft van de mkb'ers zegt te weinig steun te krijgen van hun bank bij het verduurzamen van hun bedrijf.

Dat blijkt uit een onderzoek van mkb-financieringsplatform October onder ruim duizend mkb-ondernemers. Twee derde van de ondernemers is bereid om een deel van de omzet de investeren in duurzaamheid en maar liefst zeven van de tien ondernemers vindt dat het verplicht moet worden voor banken en investeringsmaatschappijen een percentage van hun portfolio duurzaam te investeren. Van de jonge ondernemers (< 30 jaar) is hier zelfs bijna 80 procent een voorstander van.

Twee van de vijf ondernemers zijn niet bereid omzet te investeren in de duurzaamheid van het eigen bedrijf. "Als we kijken naar de antwoorden binnen verschillende sectoren, zegt 69 procent van de mkb’ers in de vastgoed sector niet bereid te zijn omzet te investeren in duurzaamheid, terwijl 88 procent van de mkb'ers in de financiële sector wel bereid zijn dit te doen", aldus October. "Hoewel veel mkb’ers misschien niet bereid zijn eigen in omzet in het verduurzamen van het eigen bedrijf te steken, betekent dit niet dat ze tegen verduurzaming zijn. Zij zijn hier best toe bereid, maar beschikken simpelweg niet over de financiële middelen."

Tariefverhogingen om verduurzaming door te berekenen aan klanten zien veel mkb'ers niet zitten. Twee derde geeft namelijk aan dat hun klanten niet meer willen betalen voor duurzaamheid. Uit het onderzoek komen wel flinke regionale verschillen naar voren: 80 procent van de Zeeuwse ondernemers denkt dat klanten niet bereid zijn meer te betalen, terwijl dit bijvoorbeeld in Zuid-Holland 64 procent is, in Limburg 56 procent, in Groningen en Drenthe 62 procent en in Utrecht 76 procent.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.