Nieuws

NBA: Fraude al hoog op de agenda binnen accountancy (FD)

De accountancy zit niet stil op het gebied van fraude, wil beroepsorganisatie NBA benadrukken na een oproep van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) om tijdens de controle meer aandacht te hebben voor signalen van fraude.

Elif Isitman

Er lopen "verschillende initiatieven" om ervoor te zorgen dat accountants een grotere rol kunnen spelen bij fraudebestrijding, zegt Sander Kranenburg, voorzitter van de NBA Werkgroep Fraude, in reactie op de VEB.

Er wordt onder meer ingezet op data-analyse om fraude op te sporen. Ook tuigt de NBA een fraude-expertisecentrum op dat als vraagbaak voor accountants moet fungeren.

De VEB deed zijn oproep afgelopen maandag via een brief aan de NBA, de big four-kantoren EY, PwC, KPMG en Deloitte en een aantal kleinere kantoren. "De uitleg van accountants over controlewerkzaamheden en bevindingen is in recente jaren onmiskenbaar verbeterd", stelde VEB-voorzitter Paul Koster. "Desalniettemin tonen tal van gebeurtenissen en incidenten, zowel nationaal als internationaal, aan dat voor zelfgenoegzaamheid geen plaats mag zijn."

Forensisch accountant in controleteam?

Een forensisch accountant moet standaard deel worden van de accountantscontrole, vindt Koster. Daarbij mogen eventuele hogere kosten volgens hem geen argument zijn. "De gevolgen van het niet signaleren van fraude, een mogelijke uitkomst van een minder intensieve controleaanpak en uitvoering, blijken vele malen kostbaarder."

Forensisch accountants worden echter al steeds vaker betrokken bij controles, reageert Kranenburg. Dat forensisch accountants met een "andere bril" naar cijfers en processen kijken, wordt volgens hem door de gehele sector onderkend.

Op de vraag of een forensisch accountant ook volgens Kranenburg standaard deel moet uitmaken van een controleteam, komt geen volmondig 'ja': "Het hangt af van de situatie. Bij risicovolle ondernemingen gebeurt het al."

Ook wijst hij erop dat er voorstellen zijn om uitgebreider te rapporteren over de werkzaamheden van accountants als het gaat om fraude. "Een aantal accountants zal waarschijnlijk op vrijwillige basis al bij de jaarrekening 2018 een dergelijke uitbreiding inzake fraude in de controleverklaring opnemen."

Kritiek

De accountancysector is na een reeks financiële schandalen mikpunt van kritiek bij de politiek en maatschappij. Fraudedetectie, of het gebrek daaraan, is daarbij keer op keer onderwerp van debat.

In december stelde minister Wopke Hoekstra van Financiën een nieuwe adviescommissie in, die het komende jaar suggesties moet aandragen voor structuurverbeteringen in de accountancy. Ook controversiële onderwerpen, zoals het partnermodel van de grote kantoren en de combinatie van controle en advies binnen één organisatie, worden daarbij niet geschuwd, aldus de minister.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2019. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.