Nieuws

Nieuw fonds op komst voor het saneren van asbestdaken

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een nieuw fonds aangekondigd voor de sanering van asbestdaken.

Het nieuwe fonds gaat de inmiddels vervallen Subsidieregeling verwijderen asbestdaken opvolgen. Mede met behulp van die regeling is de hoeveelheid opgeruimde asbestdaken de afgelopen vijf jaar ruim verdubbeld. De regeling met een budget van 75 miljoen euro heeft daarmee goed gewerkt, zo schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Momenteel resteert er in Nederland nog zo'n tachtig miljoen vierkante meter dak met asbest. Na 2024 is zo'n dak verboden. Voor een verdere versnelling van sanering bereiden het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN), de provincies, gemeenten, banken en de rijksoverheid dus een nieuw fonds voor.

Bij het fonds moeten zowel particulieren als agrariërs terecht kunnen. Het fonds gaat zich wel specifiek richten op minder draagkrachtige eigenaren, waarbij gewerkt kan worden met trekkingsrechten. Dit betekent dat op basis van het aantal vierkante meters asbestdak in een provincie aanspraak gemaakt kan worden op het fonds.

Het fonds moet ook in de mogelijkheid kunnen voorzien om lokale beleidsprioriteiten aan te brengen, bijvoorbeeld verduurzaming of sloop in combinatie met asbestdakensanering. Het fonds moet in ieder geval nog in 2019 in de lucht zijn, aldus Van Veldhoven.

Bron: Vindsubsidies

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.