Nieuws

Veel software op pc’s is verouderd

Miljoenen Windows-gebruikers werken nog met verouderde software. Dat verhoogt het risico op virussen of andere beveiligingslekken.

Liefst 55 procent van alle geïnstalleerde applicaties is niet de laatste versie; een stijging van zeven procent ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit onderzoek van Avast, leverancier van anti-virussoftware, gebaseerd op gegevens van liefst 163 miljoen personal computers (zowel desktops als laptops). De software van het computerbeveiligingsbedrijf geeft informatie door over systemen waarop het is geïnstalleerd.

Windows 7, dat tien jaar geleden werd geïntroduceerd, is onder de onderzochte gebruikers nog steeds het meest gehanteerde besturingssysteem (43 procent). Vijftien procent van de gebruikers van dit besturingsprogramma werkt nog altijd met de eerste versie uit 2009. Windows 10, uitgebracht in 2015, wordt gebruikt door 40 procent. Twaalf procent werkt met het tussendoor (in 2012) uitgebrachte maar minder populaire Windows 8. Vijf procent werkt met nog oudere besturingssystemen dan Windows 7, zoals Vista of XP.

Ook gebruikte versies van Microsoft Office zijn vaak niet up-to-date. Vijftien procent van de gebruikers werkt nog met Office 2007, dat inmiddels niet meer door Microsoft wordt ondersteund.

67 procent van de onderzochte pc's is een laptop. De gemiddelde pc is zes jaar oud. Google Chrome is met 91 procent het meest geïnstalleerde programma.  

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.