Nieuws

Zakelijk optimisme daalt wereldwijd, Nederlandse ondernemers nog positief

Na een periode van sterke groei zijn Europese bedrijven minder optimistisch in hun verwachtingen voor 2019. De stemming bij Nederlandse ondernemers is flink gedaald, maar nog wel positiever dan in veel andere delen van de wereld.

Dat blijkt uit het International Business Report (IBR) van Grant Thornton. Dit laat zien dat het zakelijk optimisme met 15 procentpunt is gedaald, van 54 procent in het tweede kwartaal van 2018 naar 39 procent voor 2019; de laagste score sinds het vierde kwartaal van 2016. Tegelijk zijn de meeste respondenten (60 procent) nog steeds 'optimistisch' of 'zeer optimistisch' over de toekomst.

Politieke onzekerheden krijgen invloed op de verwachtingen bij de ruim vijfduizend ondervraagde zakelijk leiders uit 35 economieën wereldwijd. De economische onzekerheid wordt gevoed door geopolitieke spanning tussen de VS en China, maar ook door opkomende populaire sentimenten in landen als Italië en Spanje.

Nederlandse ondernemers nog positief

Nederlandse ondernemers waren eerder enorm positief over 2018 (92 procent). Dat positivisme is nu bijna gehalveerd naar 48 procent. Binnen Europa staat Nederland daarmee op de derde plaats, achter ondernemers in Ierland (80 procent) en Finland (74 procent). Duitsland volgt kort achter ons land, met 46 procent. Het gemiddelde optimisme in Europa is 28 procent; acht procentpunt minder dan in het tweede kwartaal van 2018.

Volgens GT-bestuurslid Bart Jonker was de stemming over 2018 eerder "uitzonderlijk positief" en draaide de Nederlandse economie inderdaad uitstekend. "De positieve stemming is nu flink minder, al is ondernemend Nederland nog steeds in goede stemming. De daling is natuurlijk gevoed door de perikelen rondom de Brexit."

De stemming bij ondernemers in het Verenigd Koninkrijk is dan ook niet best, blijkt uit het rapport. In het tweede kwartaal van 2018 was het optimisme al laag (17 procent tegenover 54 procent wereldwijd), maar door de politieke onrust van afgelopen tijd is dit gedaald naar 9 procent.

Ondanks de daling in het algemene optimisme verwacht 52 procent van de Nederlandse ondernemers voor 2019 nog altijd een omzetgroei. 56 procent voorziet meer winstgevendheid en ruim een kwart verwacht dat zij meer zullen exporteren in het komende jaar. 

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.