Nieuws

GBNED: 'Factureren in pdf blijft de overhand houden'

Afgelopen jaren hebben meer dan 120 softwareleveranciers hun softwaresystemen gereed gemaakt voor elektronisch factureren op basis van UBL, desondanks blijft factureren in PDF de overhand houden.

Dat concludeert GBNED in de nieuwe versie van het rapport "Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking 2019". Een andere belangrijke conclusie is dat de afzender van facturen de wijze van factureren (formaat en verzendwijze) per afnemer vaak handmatig moet instellen.

GBNED: "Dat laatste blijkt een van de belangrijke drempels waarom elektronisch factureren zo langzaam van de grond komt, terwijl dat volgens de huidige stand van de techniek voor een belangrijk deel automatisch kan."

De eerste stap is volgens GBNED dat leveranciers van elektronische factuursoftware (waaronder ook boekhoud- en ERP-systemen) zorgen dat hun gebruikers aangesloten worden op PEPPOL. Als vervolgens de ontvanger van een factuur is aangesloten op PEPPOL (hetgeen goede factuursoftware automatisch controleert) kan de factuursoftware de factuur geheel automatisch verzenden via PEPPOL.

"Dus zonder dat een gebruiker dat verder handmatig hoeft in te stellen. Als verzenden via PEPPOL niet kan is de tweede stap dat de factuursoftware automatisch controleert of er een factuur-emailadres is opgegeven bij de ontvanger van de factuur. In de meeste gevallen is dat al aanwezig bij de crediteurengegevens vanwege het versturen van digitale facturen in PDF-formaat. De elektronische factuur kan nu, desgewenst samen met de PDF-factuur, automatisch als bijlage per email verzonden worden", aldus GBNED.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.