Nieuws

Partijen willen fonds voor probleemschulden

Om mensen met schulden te helpen, moet er een fonds komen dat problematische schulden kan opkopen.

Dat stellen verschillende partijen in de Tweede Kamer voor. De 'perverse' schuldenindustrie is veel partijen een doorn in het oog. Incassobureaus kopen schuldenpakketten momenteel op voor een fractie van de waarde, met het idee er winst op te maken. Bovendien hebben mensen met schulden gemiddeld zo'n veertien schuldeisers, dat tot veel administratieve rompslomp en onnodige stress kan leiden.

ChristenUnie en PvdA pleiten samen voor een Nationaal Saneringsfonds om hier een einde aan te maken. De overheid, maar ook banken, maatschappelijke organisaties en kerken kunnen bijdragen aan het fonds. Het kabinet zou in eerste instantie 10 miljoen euro moeten steken in het plan.

Door de industrie "houden schulden zichzelf vaak in stand en zorgen ze voor een stapeling van problemen", zegt CU-Kamerlid Eppo Bruins. "Het is tijd om het breekijzer daarin te zetten." Zijn PvdA-collega Gijs van Dijk voegt toe dat het overnemen van schulden rust creëert "zodat mensen kunnen werken aan een oplossing."

De partijen roepen staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) op onderzoek te doen naar zo'n fonds en een pilot op te starten.

Ook de SP wil een saneringsfonds. Kamerlid Jasper van Dijk verwijst naar het voorstel van schuldhulpverlener NVVK om een fonds van 3 miljard op te zetten waarvoor de overheid geld kan lenen op de kapitaalmarkt.

Bron: ANP

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.