Nieuws

Brancherapport: sportbranche in Nederland groeit en verandert

In de afgelopen tien jaar is de sportbranche in Nederland gegroeid en meer divers geworden. Het aantal sportaanbieders is toegenomen en sporters kunnen kiezen uit een breder aanbod. Het aanbod bij sportverenigingen is redelijk stabiel; het commerciële sportaanbod en de ongeorganiseerde sport groeien.

De sportdeelname onder jongeren neemt af en kwetsbare groepen blijven achter in hun sportdeelname. Daarentegen groeit de groep wekelijkse sporters onder 65-plussers sterk. Dat staat in een Brancherapport Sport, opgesteld door KPMG in opdracht van de Nederlandse Sportraad.

De behoeften van Nederlandse sporters lijken te veranderen door de toegenomen welvaart en een gebrek aan tijd. In de commercieel aangeboden sporten is groei te zien bij bootcamp, yoga en kickboksen. De grootste sport in Nederland, fitness, lijkt qua deelnemers te stabiliseren.

In Nederland werd in 2018 ruim 5,7 miljard euro besteed aan sportaanbod en ondersteunde topsport. Dit geld wordt vooral door sporters zelf (2,8 miljard euro) en gemeenten (2,5 miljard euro) bijgedragen. Nederlandse overheden hebben hun geld in 2018 vooral uitgegeven aan sportaccommodaties en aan openbare ruimte. Commerciële sportaanbieders zijn voor 80 procent afhankelijk van de uitgaven door sportconsumenten; sportverenigingen voor ongeveer de helft.

Het is de eerste keer dat een Brancherapport Sport is uitgebracht. De totale sportbranche is zo feitelijk mogelijk in beeld gebracht, aldus de Nederlandse Sportraad. Het rapport dient als basis voor een advies over organisatie en financiering van de sport, dat de Sportraad in het voorjaar van 2020 wil publiceren. Het brancherapport is aangeboden aan minister Bruins van Medische Zorg en Sport.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.