Nieuws

Convenant: Verdubbeling investeringen voor innovatie

Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren in 2020 samen voor bijna vijf miljard euro in het vernieuwde topsectoren- en innovatiebeleid van het kabinet; een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. Daarbij komt 2,05 miljard van bedrijven en 2,85 miljard uit publieke middelen.

Dat staat in het kennis- en innovatieconvenant 2020-2023 (KIC), dat door staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Ten opzichte van 2019 sluit een groot aantal nieuwe partners bij het KIC aan: ministeries, provincies, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, kennisinstellingen, universiteiten en hogescholen. Het KIC brengt hun investeringen in innovatie samen onder het nieuwe topsectoren- en innovatiebeleid. Dit beleid gaat uit van de economische kansen van maatschappelijke uitdagingen (energietransitie & duurzaamheid; landbouw, water & voedsel; gezondheid & zorg; veiligheid), sleuteltechnologieën (zoals AI, fotonica, nano en quantum) en het economisch verdienvermogen.

Mkb

Veel nieuwe partners zijn meer regionaal georiënteerd. Dat maakt het makkelijker voor het mkb om aan te sluiten bij onderzoek en ontwikkeling. Het mkb is volgens EZK onmisbaar in het innovatieproces, omdat mkb-ondernemingen zorgen voor de vertaling van onderzoek in concrete producten en diensten.

Volgens staatssecretaris Keijzer (EZK) wordt via het KIC door meer dan 2.200 bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen geïnvesteerd in Nederlandse innovatie. “We hebben jaarlijks vijf miljard euro tot 2023 om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken: Nederlandse oplossingen voor internationale, maatschappelijke uitdagingen. Zo werken we aan het veiligstellen van onze banen en inkomsten in de toekomst.”

Sleuteltechnologieën

Verwachting is dat de totale investering in 'sleuteltechnologieën' voor 2020 zal uitkomen op rond één miljard euro. Dat bedrag biedt mogelijkheden voor het invullen van de eerder gepresenteerde Nationale Agenda’s voor AI, quantum, fotonica, composieten en nanotechnologie, en andere initiatieven zoals batterijtechnologie.

De verdeling van het bedrag voor deze sleuteltechnologieën hangt af van de behoefte van bedrijven en kansen die onderzoekers zien. Dat moet in de loop van komend jaar duidelijk worden.

Bron: Rijksoverheid

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.