Nieuws

Deurwaarders: 'Nieuwe beslagvrije voet niet langer uitstellen'

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) wil dat de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet niet opnieuw wordt uitgesteld. De wet had oorspronkelijk op 1 januari 2019 van kracht moeten gaan, maar door ICT-problemen bij de overheid is dit nog niet gebeurd.

De KBvG is een petitie gestart om meer druk te zetten op de overheid. De invoering van de wet is al een keer uitgesteld naar 1 januari 2021 en dreigt nu nog verder te worden uitgesteld. Het uitstel komt door de complexiteit van het project en ICT-problemen bij landelijke en gemeentelijke overheidsinstanties zoals UWV, de Belastingdienst en gemeenten.

De KBvG en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) hadden naar eigen zeggen de oplossing voor de ICT-problemen al in 2017 voorhanden. “Ons voorstel voor de rekenmodule werd destijds zelfs in de nieuwe wet opgenomen. Zowel de rekenmodule, het burgerportaal en de routeervoorziening zijn door SNG al gebouwd. Toch koos de overheid ervoor om al deze modules zelf te gaan ontwikkelen. Door alle onzekerheid dreigt er opnieuw uitstel. De oplossing is voorhanden, dus waarom nog verder wachten? De overheid zelf is nu de vertragende factor. Dat kan niet zo zijn”, aldus Wilbert van de Donk, voorzitter KBvG.

De beslagvrije voet is het deel van de inkomsten of uitkering waarop een gerechtsdeurwaarder geen beslag mag leggen. Dit bedrag wordt nu in 75 procent van de loonbeslagen (265 duizend in 2018) te laag vastgesteld. Bijna 200 duizend burgers met schulden kunnen volgens de KBvG hierdoor dieper in de schulden raken, en lopen het risico te weinig geld over te houden om van te leven.

De KBvG zal de petitie aanbieden bij staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.