Nieuws

GBNED: nieuwe RGS-brugstaat koppelt boekhoudsoftware met fiscale aangiftesoftware voor winstaangifte

GBNED heeft in nauw overleg met betrokken softwareleveranciers een 'standaard koppelvlak' gedefinieerd om gegevens vanuit boekhoudsoftware op basis van RGS over te zetten naar fiscale aangiftesoftware.

Volgens het onderzoeksbureau worden er vanuit menig boekhoudpakket financiële cijfers aangeleverd voor de winstaangifte IB en VPB. Er zijn al meerdere leveranciers van boekhoudpakketten en fiscale aangiftepakketten die onderling gegevens uitwisselen. Ook RGS wordt hiervoor al ingezet. Daar tegenover zijn er ook de nodige leveranciers van boekhoudsoftware die vanuit hun pakket geen cijfers digitaal aanleveren om direct op te nemen in de winstaangifte van fiscale aangiftesoftware IB en VPB. Voor met name intermediairs betekent dit dat cijfers voor de winstaangifte handmatig in de fiscale aangiftesoftware overgenomen moeten worden. "Dat is niet alleen zonde van de tijd, maar geeft ook nog eens kans op fouten", aldus GBNED.

In nauw overleg met betrokken softwareleveranciers is nu een 'standaard koppelvlak' gedefinieerd om gegevens vanuit boekhoudsoftware op basis van RGS, al dan niet via een API, over te zetten naar fiscale aangiftesoftware, zodat alle leveranciers (van boekhoud- en fiscale aangiftesoftware) een uniforme oplossing hebben voor het automatisch aanleveren van cijfers voor de winstaangifte.

Uitgangspunt is dat leveranciers van boekhoudsoftware ervoor zorgen dat een grootboekschema gekoppeld is, of door de gebruiker gekoppeld kan worden, aan RGS-codes en dat vervolgens een standaard RGS-brugstaat met cijfers uit het grootboek wordt aangeleverd. Leveranciers van fiscale aangiftesoftware zorgen ervoor dat via deze standaard RGS-brugstaat de cijfers voor de winstaangifte automatisch ingelezen kunnen worden. De wijze van aanleveren, zoals export, import of API, wordt aan de markt zelf overgelaten.

Volgens het onderzoeksbureau omarmen steeds meer leveranciers van boekhoudsoftware RGS. Op www.rgsready.nl is een overzicht beschikbaar van boekhoudpakketten die RGS inmiddels aantoonbaar ondersteunen. Dit overzicht wordt de komende periode verder uitgebreid.

Uitgebreide informatie over de RGS-brugstaat is beschikbaar op softwarepakketten.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.