Nieuws

Onderzoek naar kartel in agrarische sector

Inkopers van agrarische producten hebben mogelijk verboden prijsafspraken gemaakt en daarmee boeren benadeeld.

Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die een onderzoek instelt naar de vermeende misstanden. De toezichthouder deed al invallen bij verschillende grote handelaren vanwege de verdenkingen.

De ACM geeft geen namen van de betrokken bedrijven, ook om het onderzoek niet te verstoren. De komende tijd wordt onderzocht of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. Als dit het geval is, dan volgen waarschijnlijk sancties. Een tijdspanne voor het onderzoek maakte de ACM niet bekend, maar een zegsman benadrukte dat kartelonderzoeken doorgaans een behoorlijke tijd in beslag nemen.

Bij de ACM kwamen verschillende signalen binnen van andere mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de agrarische sector. Daarom is de toezichthouder ook begonnen met een studie naar de opbouw van prijzen. De ACM roept partijen in de sector ook op om signalen over misstanden te melden.

LTO Nederland zegt met zorg kennis te hebben genomen van het vermoeden van de ACM dat er dingen niet in de haak zouden zijn. De organisatie volgt het onderzoek dan ook met grote belangstelling.

Volgens de land- en tuinbouworganisatie staat het verdienvermogen van de leden permanent onder druk. Boeren en tuinders kunnen individueel al niet of nauwelijks zelf hun prijs bepalen. Verboden prijsafspraken kunnen daarmee volgens LTO "grote schade" veroorzaken voor de ondernemers.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.