Nieuws

ABN AMRO: 'Bedrijfsleven voor 16 miljard de boot in door stikstof en PFAS'

De kwestie rond PFAS en stikstof kost het bedrijfsleven volgend jaar 16 miljard euro aan omzet. Dat concluderen economen van ABN AMRO na een enquête onder 445 ondernemers in de bouw, bouwmaterialenindustrie, bouwhandel en transportsector.

Al met al gaat het om een omzetderving van zo’n acht procent, aldus de bank. De ondernemers wijzen op de aanhoudende onzekerheid, die het sentiment geen goed doet. Kabinetsmaatregelen zoals het terugbrengen van de snelheid op snelwegen, wijzigingen in veevoer en verruiming van de PFAS-normen zijn volgens de ondervraagden onvoldoende om de boel weer vlot te trekken. Een vijfde van de ondernemers geeft aan dat investeringen daardoor op de lange baan worden geschoven.

Banen op de tocht

Ook staan banen op het spel, concludeert ABN AMRO. Bijna een op de zes ondervraagde ondernemers denkt erover na tijdelijke contracten niet te verlengen. Daarnaast overweegt dertien procent van de geënquêteerden om zzp'ers of uitzendkrachten naar huis te sturen. Vooral omdat nog altijd niet duidelijk is wat de gevolgen zijn van de nieuwe PFAS- en stikstofregels.

Eerder concludeerde ABN AMRO al dat 70.000 banen op de tocht staan als gevolg van de kwestie. De eerder verwachte groei voor de bouwsector volgend jaar werd door ABN AMRO ook neerwaarts bijgesteld. Nu wordt voor 2020 een krimp van twee procent voorzien. Ook de industrie en de transport- en logistieke sector worden geraakt.

Eerder deze maand was het Economisch Bureau van ING Bank nog erg optimistisch over de bouwsector. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.