Nieuws

KPMG: 'Pensioenfondsen worstelen met regels verantwoord beleggen'

Pensioenfondsen hebben moeite om te voldoen aan de nieuwe regels voor verantwoord beleggen.

Dat concludeert KPMG op basis van een enquête onder twaalf Nederlandse pensioenfondsen. Vanaf begin 2019 moeten pensioenfondsen voldoen aan een nieuwe richtlijn van de EU, IORP II. Daaruit vloeien wettelijke eisen, de zogenoemde Environmental, Social en Governance (ESG)-eisen. Volgens KPMG hebben de pensioenfondsen de nieuwe eisen hoog op de agenda staan, maar lukt het slechts "in beperkte mate" om aan de eisen te voldoen.

Zo worden deelnemers niet goed geïnformeerd over de mate waarin milieu, sociale en governance-aspecten worden meegenomen bij investeringsbeslissingen, terwijl de fondsen verplicht zijn om deelnemers daarover op de hoogte te houden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de helft van de fondsen wel beleid kent op het gebied van verantwoord beleggen zonder hieraan doelstellingen te koppelen. Ruim 40 procent heeft beleid en heeft hier ook lange termijn doelstellingen aan gekoppeld, gericht op het verkleinen van de impact van de beleggingen op de maatschappij en het creëren van maatschappelijke meerwaarde.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.