Nieuws

Omzetgroei transportsector zwakt af

De transportsector heeft in het derde kwartaal van 2019 1,7 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar geleden. De omzettoename zwakte de laatste drie kwartalen wel af. In de dienstverlening voor het vervoer over land steeg de omzet het meest, ten opzichte van een jaar eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vervoer over de weg liet de sterkste omzettoename zien. In de grootste bedrijfstak, het goederenwegvervoer, steeg de omzet met 4,6 procent. In het bus-, tram- en metrovervoer was de omzettoename met 7,1 procent het grootst.

In het vervoer over water daalde de omzet. Zowel in de zeevaart (-2,5 procent) als de binnenvaart (-10,3 procent) werd er minder omgezet dan een jaar geleden.

Parkeren, luchtvaart en koeriers

In de dienstverlening voor vervoer over land steeg de omzet met 7,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In deze branche zitten onder andere parkeer- en stallingsbedrijven. De dienstverlening voor de luchtvaart zag de omzet met 6,2 procent toenemen. Het aantal passagiers dat gebruikmaakte van luchthavens steeg met 1,3 procent, terwijl het aantal vluchten licht daalde.

De omzet van expediteurs was voor het eerst in bijna drie jaar lager dan een jaar eerder. De koeriers boekten, in vergelijking met de 14,1 procent omzettoename van vorig jaar, nu een bescheiden omzettoename van 2,3 procent.

Bijna dertig procent van de totale transportsector verwacht een omzetstijging in het vierde kwartaal van 2019, in vergelijking met het derde kwartaal. Circa tachtig procent van de bedrijven denkt dat de personeelssterkte stabiel blijft, ruim twaalf procent verwacht met meer mensen aan het werk te zijn.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.