Nieuws

Overheidsschuld zakt onder 50 procent van bbp

De Nederlandse overheidsschuld is voor het eerste sinds 2008 onder de 50 procent van het bruto binnenlands product (bbp) gezakt.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De schuld als percentage van het bbp komt na de eerste negen maanden van het jaar uit op 49,3 procent, oftewel 395 miljard euro. Dat is elf miljard euro minder dan eind 2018 en betekent een daling van 3,1 procentpunt.

De overheid realiseerde in de eerste negen maanden van het jaar een overschot van bijna veertien miljard euro. Het begrotingsoverschot van de Staat kwam daarmee op jaarbasis uit op 1,7 procent van het bbp.

Het gerealiseerde overschot in de eerste drie kwartalen van 2019 is ruim drie miljard euro hoger dan het overschot over heel 2018. De miljoenennota gaat uit van een overschot van 10,4 miljard euro voor heel dit jaar, oftewel 1,3 procent van het bbp. 

Eurozone

Nederland voldoet ruimschoots aan de Europese eisen, waarbij het begrotingstekort niet groter mag zijn dan drie procent van het bbp en de staatsschuld maximaal zestig procent van het bbp mag bedragen. 

De gemiddelde overheidsschuld van landen in de eurozone lag halverwege het jaar nog altijd hoger dan voor de crisis eind 2007, aldus het CBS. Slechts zeven van de negentien landen binnen de eurozone voldeden halverwege 2019 aan de Europese schuldnorm van maximaal 60 procent. In die lijst stond Nederland op plek vijf met een percentage van 50,9 procent.

De totale schuldquote van de eurozone lag aan het eind van het tweede kwartaal op 86,4 procent van het bbp, wat neerkomt op een bedrag van 10.035 miljard euro. Om de schuld in de eurozone nu te laten voldoen aan de Europese schuldnorm zou deze met bijna 3100 miljard euro moeten worden teruggebracht.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.