Nieuws

GBNED: overzicht practice management software

Onderzoeksbureau GBNED heeft het huidige aanbod van practice management software voor de accountancy op een rij gezet.

Het rapport 'Practice management software voor de accountancy' biedt inzicht in systemen van negen softwareleveranciers, onderverdeeld naar 125 eigenschappen, en is gratis beschikbaar.

Practice management is een term die afkomstig is vanuit de medische kantoorpraktijk. Inmiddels wordt practice management software ook gebruikt als term voor softwaresuites ter ondersteuning van de kantoorpraktijk in andere sectoren, zoals accountants- en administratiekantoren en de juridische sector.

Onderzoeksbureau GBNED heeft het huidige aanbod geïnventariseerd. Het onderzoeksbureau heeft de software ingedeeld op verschillende functies: relatiebeheer, adresbeheer, digitaal dossierbeheer, documentmanagement, urenregistratie, factureren, procesbeheer, planning & control, correspondentie. zoekfunctionaliteit naar relaties, dossiers en documenten, rechten en rollen, portaalfunctionaliteit en managementrapportage.

In 2016 heeft GBNED een soortgelijke inventarisatie gemaakt onder de noemer 'CRM voor de accountancy'. Het begrip “practice management” is vandaag de dag meer ingeburgerd en dekt ook beter de lading dan alleen CRM dat primair gericht is op relatiebeheer. Practice management software ondersteunt ook andere functies binnen de kantoorpraktijk, zoals hiervoor genoemd.

Practice management software versus ERP

Practice management software is qua de volgende kenmerken te vergelijken met ERP-software:

  • Eenmalig vastleggen van gegevens in de database (zoals relatiegegevens) en meermalig gebruik daarvan.
  • Planning van beschikbare personeelscapaciteit in de tijd.
  • Werkt zoveel mogelijk real-time.
  • Een consistente look en feel over alle functies en modules heen.

Een belangrijk verschil met ERP-software is dat practice management geen functies bevat die betrekking hebben op ondersteuning van primaire bedrijfsprocessen, zoals in relatie tot de boekhoudfabriek, samenstel-, audit- en adviespraktijk van een accountants- of administratiekantoor. ERP-software is echter juist gericht op ondersteuning van de primaire bedrijfsprocessen, zoals inkoop, voorraad en verkoop binnen een handelsbedrijf, aangevuld met productie automatisering voor een industrieel bedrijf.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.