Nieuws

KPMG: 'Wereldwijde fintech investeringen naar recordhoogte'

De wereldwijde investeringen in fintech zijn in 2018 gestegen naar meer dan 112 miljard dollar. Dit is een stijging van ruim 114 procent ten opzichte van 2017, toen er 51 miljard dollar in financiële innovatie werd geïnvesteerd.

Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek dat KPMG iedere zes maanden uitvoert naar de wereldwijde investeringen in fintech. De forse stijging is met name een gevolg van een drietal deals van meer dan 10 miljard dollar. Zo investeerde Blackstone 17 miljard dollar in Refinitiv, haalde Ant Financial 14 miljard dollar op en acquireerde Vantiv het Britse WorldPay voor bijna 13 miljard dollar.

Vooral de investeringen in zogenoemde 'regtech' zitten in de lift. Vorig jaar werd drie keer zoveel geld gestoken in nieuwe technologieën om efficiënter om te kunnen gaan met wet- en regelgeving. De investeringen namen toe van 1,2 miljard in 2017 tot 3,7 miljard dollar vorig jaar.

Paul Koetsier, deskundige op het gebied van Innovation & Payments bij KPMG: "Dit type investeringen worden met name gedreven door de continue groei aan nieuwe wetten en regels waaraan bedrijven moeten voldoen. PSD2, vergelijkbare regelgeving voor open banking in het Verenigd Koninkrijk en de nieuwe privacywetgeving hebben gezorgd voor een groeiende belangstelling voor nieuwe technologieën op het gebied van wet- en regelgeving. Europese bedrijven en buitenlandse bedrijven die zaken doen in Europa zijn continue op zoek naar mogelijkheden om op een efficiënte manier om te gaan met de eisen die nieuwe regelgeving met zich meebrengt."

PSD2

De PSD2-richtlijn, die innovatie in bancaire diensten moet stimuleren, is in veel Europese landen vorig jaar van kracht geworden, maar Nederland is een van de laatste landen waar PSD2 is ingevoerd. Koetsier: "Dit komt onder andere door de discussies die er in ons land zijn geweest over privacy. Bedrijven die toegang willen krijgen tot de betaalrekening, kunnen vanaf nu een vergunning aanvragen bij De Nederlandsche Bank. De Nederlandse vertraging heeft potentieel gevolgen voor Nederland als vestigingsland. Omdat Europa één markt is voor financiële diensten, zijn nieuwe partijen inmiddels wellicht uitgeweken naar landen die wél op tijd waren met de invoering van PSD2. Hier staat tegenover dat PSD2 wel degelijk al zichtbare investeringen aanjaagt in Nederland. Bestaande banken introduceren bijvoorbeeld nieuwe diensten waarmee zij vooruit lopen op de invoering van PSD2."

Europa

Het aantal investeringen in fintech binnen Europa steeg in 2018 naar een recordbedrag van 37,5 miljard dollar. In 2017 was dit 12,2 miljard dollar. Een groot deel van de investeringen in 2018 vond plaats in de eerste helft van het jaar. Met een stijging van 5,6 miljard in 2017 naar 24,1 miljard dollar in 2018 was het Verenigd Koninkrijk goed voor het merendeel van de Europese fintech-investeringen. De overname van WorldPay ter waarde van 12,8 miljard in de eerste helft van het jaar was de grootste investering.

In de tweede helft van vorig jaar namen de investeringen in het Verenigd Koninkrijk fors af. Volgens Koetsier zou het kunnen dat de onzekerheid door Brexit hierbij een rol speelt, maar ook Duitsland en Frankrijk zagen de investeringen in fintech vorig jaar fors afnemen. Koetsier: "Hoewel geopolitieke volatiliteit en handelsproblemen een verdere groei van de investeringen zouden kunnen temperen, wijst een aantal factoren op een stabiele groei met steeds grotere deals. Vooral de investeringen in regtech en insurtech zullen de komende periode toenemen. En ook techreuzen als Google, Alibaba en Microsoft en e-commerce platformen zullen steeds meer zichtbaar zijn op de markt, zelf, door overname van fintech-ondernemingen, óf door samenwerkingsverbanden met grote financiële instellingen."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.