Nieuws

'Meeste ondernemers denken goed voorbereid en op tijd aangifte te doen'

Negen van de tien ondernemers denkt dat zij de aangifte inkomstenbelasting correct invullen en bijna driekwart van de ondernemers denkt dit jaar voor 1 april aangifte te doen.

Dit blijkt uit een recente peiling in opdracht van de Belastingdienst onder zelfaangevers. Vanaf vrijdag 1 maart kunnen ongeveer 1,3 miljoen ondernemers hun aangifte inkomstenbelasting over 2018 doen. Ongeveer een derde van hen dient de aangifte zelf in. Het merendeel (92,2%) doet dit met het vertrouwen dat zij de aangifte correct hebben ingevuld. Hoewel iets minder dan de helft van deze ondernemers aangeeft weleens uitstel aangevraagd te hebben, neemt 72,2 procent zich voor de belastingaangifte dit jaar voor 1 april in te dienen. Wie dit doet, ontvangt voor 1 juli bericht van de Belastingdienst.

Aftrekposten

86 procent van de ondernemers zegt aftrekposten of aftrekbare kosten op te voeren. Daarvan zijn de onderstaande het vaakst genoemd:

 1. Zelfstandigenaftrek (64,5%)
 2. Kantoorkosten of werkplaatskosten zoals huur, onderhoud en inrichting (50,6%)
 3. Startersaftrek (46%)
 4. Autokosten (44,4%)
 5. Reiskosten zoals openbaar vervoer en fiets (38,3%)

"Opvallend is dat 12 procent van de zzp'ers zegt nog nooit aftrekposten of aftrekbare kosten te hebben opgevoerd. Onder ondernemers met personeel is dit slechts 3 procent", aldus de Belastingdienst.

De meeste ondernemers die hun aangifte zelf doen, zeggen exact te weten welke gegevens zij nodig hebben (71,7%). Bijna acht op de tien ondernemers (78,8%) zoeken deze bij elkaar voor zij aan de aangifte beginnen. "Ondernemers vinden belastingaangifte doen overigens niet vervelend; slechts 15,3 procent geeft aan het echt niet leuk te vinden. Bijna de helft van de ondernemers heeft nog nooit overwogen om de belastingaangifte uit te besteden (48,2%). Bij ondernemers die hier weleens over nadachten zijn de belangrijkste redenen hiervoor: onzekerheid over de aftrekposten waarop zij recht hebben (21,5%) en onzekerheid over welke zakelijke kosten zij mogen aftrekken (20,8%)", aldus de fiscus.

Capaciteit

Eerder deze maand liet staatssecretaris Snel van Financiën weten dat de Belastingdienst worstelt met beschikbare capaciteit, waardoor er veel aangiften blijven liggen. Zo heeft de fiscus over 2016 zo'n 25 duizend aangiften van ondernemers laten liggen. De dienst zegt wel toezicht te houden op risicovolle aangiften. Het aantal boekenonderzoeken daalde tussen 2013 en 2018 van 38.900 naar 19.900. Snel geeft toe dat binnen de Belastingdienst "voortdurend afwegingen moeten worden gemaakt over de inzet van de beschikbare capaciteit".

De staatssecretaris erkent ook dat de Belastingdienst "wel degelijk hinder" heeft van de eerdere, riante vertrekregeling. De dienst doet haar best om nieuwe mensen te werven. "Met meer capaciteit kan de Belastingdienst meer toezichtsactiviteiten uitvoeren", aldus Snel. Van de 4.200 vacatures bij de dienst staan er nog 3.400 open.

Checklist

Om ondernemers te helpen bij het doen van aangifte heeft de Belastingdienst de aangiftechecklist ontwikkeld. De Belastingdienst nodigt dit jaar 6,7 miljoen particulieren en 1,3 miljoen ondernemers uit om aangifte te doen over 2018. De Belastingdienst voert momenteel campagne om zo’n 450 duizend ondernemers, die hun aangifte zelf indienen, te helpen vóór 1 mei 2019 hun aangifte goed en volledig in te dienen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.