Nieuws

Provincie Utrecht voor onbekende tijd op slot (FD)

Net als de Verenigde Staten kent ook Nederland een 'shutdown' van een overheidsinstantie. De provincie Utrecht krijgt sinds januari van dit jaar geen geld meer van het Rijk.

Rob de Lange

De reden is dat accountantskantoor EY de jaarrekening 2017 weigert goed te keuren vanwege mogelijke financiële onregelmatigheden bij de aanleg van de De Uithoflijn, een nieuwe tramverbinding tussen NS-station Utrecht Centraal en het snel groeiende universiteitscomplex aan de oostzijde van de stad.

Lopende betalingen betaalt de provincie voorlopig uit de reserves, maar de wekelijkse storting van € 4,1 mln uit het Provinciefonds van het Rijk blijft achterwege totdat er een vastgestelde jaarrekening is.

De acht kilometer lange Uithoflijn is zowel voor de gemeente als de provincie uitgegroeid tot een hoofdpijndossier en kent een reeks bestuurlijke en financiële incidenten. Zo heeft de provincie een betaling van € 10 mln aan hoofdaannemer BAM tot nu toe onvoldoende weten te onderbouwen. De twijfels bij de accountant zijn volgens de provincie vooral ingegeven door de informatie van een klokkenluider, die de provincie heeft beschuldigd van wanbeleid.

Stappenplan

De verantwoordelijke gedeputeerde Dennis Straat (VVD) gaf tijdens een debat vorige week in het provinciehuis toe dat "provincie en EY verschillende beelden hebben over de gang van zaken". Niettemin heeft de provincie er alle vertrouwen in dat EY binnen een maand de jaarrekening alsnog zal goedkeuren. Straat noemde de aantijgingen van fraude "volstrekt en aantoonbaar onjuist". Hij baseert zich op de conclusies van een forensisch onderzoek.

EY heeft "een stappenplan" met de provincie afgesproken dat onder andere antwoord moet geven op de vraag wat er met de €10 mln is gebeurd. Tot die tijd tekent EY niet. Het big four-kantoor wil geen nadere toelichting geven, behalve dan dat de accountant "gewoon haar werk doet" en kan ook niet zeggen hoe lang het onderzoek gaat duren.

Kamervragen

Betrokkenen hebben geen goed woord over voor deze gang van zaken, zo vlak voor de provinciale verkiezingen. Veel Statenleden nemen geen genoegen met het verweer van het provinciebestuur. Ze verwijten de bestuurders de belastende informatie pas in een veel te laat stadium aan de accountant te hebben medegedeeld. Bovendien blijven er veel vragen over de wijze waarop met het ministerie is gecommuniceerd.

Roelof Bisschop, Tweede Kamerlid voor de SGP en oud-gedeputeerde in Utrecht, heeft Kamervragen gesteld aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. "Het probleem met de jaarrekening is natuurlijk een gevolg van de wonderlijke ontwikkelingen rond de Uithoflijn, maar ik wil weten of er niet structureel iets fout zit." Bisschop vindt het tijd voor een grotere bemoeienis van het departement. "Strakkere regie van hogerhand kan geen kwaad, Meer druk lijkt me gewenst."

Parken blijven open

"Het is een blamage", zegt Maarten Allers, directeur van Coelo, het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. "Provincies hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om controles, want zij houden toezicht op gemeenten en waterschappen." De tijdelijke sluiting heeft geen directe gevolgen voor burgers, stelt Allers. Openbare parken blijven gewoon open, diensten zullen niet voor korte of langere worden gestaakt en ambtenaren krijgen hun salaris. "Het leidt niet tot een liquiditeitsprobleem bij de provincie en burgers zullen er niets van merken."

De ChristenUnie, oppositiepartij in de Provinciale Staten, heeft felle kritiek op het bestuur. Fractievoorzitter Arne Schaddelee noemt het "schaamteloos" dat coalitiepartijen ook de accountant de schuld van de vertraging geven. "EY zou er te diep in duiken en te weinig capaciteit hebben. Klinkklare onzin, die ook wel aantoont hoe diep de ontkenning nog steeds zit."

Schadderlee vindt dat de provincie de narigheid over zichzelf heeft afgeroepen. "Ruim zestig procent van onze uitgaven gaat naar mobiliteit en de besluitvorming daarover zit bij één gedeputeerde. We zijn qua governance niet op orde, juridisch niet en financieel niet. De provincie is geen lerende overheid. Daarom trekt de accountant nu echt iedere la en iedere kast helemaal open."

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2019. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.