Nieuws

Youngtimers ook als zakenauto steeds populairder

Het aantal personenauto's van 15 jaar of ouder is sinds 2008 meer dan verdubbeld. Vooral het aantal 'youngtimers' van 15 tot 25 jaar oud neemt toe. Ook zakelijk zijn die auto's interessant.

Nederland telde op 1 januari 2018 bijna 1,9 miljoen young- en oldtimers. Tien jaar eerder waren dat er nog ongeveer 900.000. Het aantal personenauto’s van vijftien jaar of ouder groeide tussen 2008 en 2018 gemiddeld met bijna acht procent per jaar. Het totale personenautopark nam tegelijkertijd gemiddeld met één procent per jaar toe.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aandeel youngtimers (15 tot 25 jaar) is in tien jaar toegenomen van negen naar 19 procent. Nederland telde op 1 januari 2018 1,6 miljoen van zulke auto's.

Zakelijk gebruik

Ondernemers zien auto's van minimaal 15 jaar oud als fiscaal aantrekkelijk. Vanaf het moment dat een auto 15 jaar oud is wordt de bijtelling (35 procent) berekend op basis van de waarde in het economisch verkeer (dagwaarde), niet meer op basis van de nieuwwaarde.

Begin 2018 stond bijna twee procent van de genoemde 1,6 miljoen auto's op naam van een bedrijf. Maar ook organisaties waar voertuigen op naam van de particuliere eigenaar geregistreerd worden, zoals eenmanszaken en maatschappen, kunnen gebruikmaken van de gunstige bijtelling. Het CBS denkt daarom dat het totaal aandeel youngtimers dat gebruik maakt van de fiscaal aantrekkelijke regeling beduidend groter is.

Populaire youngtimers op naam van een bedrijf zijn de Volvo V70, Mercedes (diverse typen) en de BMW 3- en 5 serie.

Bron: CBS

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.