Nieuws

Accountants nerveus over leegloop bij controle op beursfondsen (FD)

Zes beursfondsen moeten op zoek naar een nieuwe accountant, nu ook het kantoor accon avm zich terugtrekt uit de eredivisie van de accountantscontrole. Dit blijkt uit een rondgang van het FD.

Joris Polman

Beroepsorganisatie NBA vreest dat er te weinig kantoren overblijven om te voldoen aan de toenemende vraag naar controle van 'organisaties van openbaar belang' (oob): "Het toekomstbeeld wordt steeds schrijnender."

Nu accon avm vorige week heeft aangekondigd ermee op te houden, zijn er vanaf uiterlijk 30 juni 2019 nog maar zeven kantoren over die een vergunning hebben om organisaties van openbaar belang te controleren. Eerder al leverde Grant Thornton zijn oob-vergunning in. Daarmee komen er in totaal zeventien oob-controles op de tocht te staan, waarvan negen beursfondsen, zegt toezichthouder AFM.

Er komen 169 instellingen bij

En dat terwijl de vraag naar oob-controles groeit. Behalve beursfondsen zijn ook verzekeraars en kredietinstellingen aangemerkt als oob. Naar verwachting komen er per 1 januari 2020 nog eens 169 instellingen bij, waaronder grote pensioenfondsen, netbeheerders en woningcorporaties. Dat brengt het totaal volgens de AFM op ruim duizend.

Voorzitter Marco van der Vegte van de NBA is niet alleen bezorgd over de terugtrekking door middelgrote kantoren. Volgens hem zijn er ook capaciteitsproblemen bij de 'big four'-kantoren EY, Deloitte, KPMG en PwC.

Eerder afscheid nemen

Die kantoren worden kritischer en zijn sneller bereid om afscheid te nemen van een klant als deze zijn huishouden niet op orde heeft. Immers: ontstaan er brokken dan heeft dat mogelijk ook gevolgen voor de reputatie van de betrokken accountant.

"Niet elk bedrijf heeft recht op een accountant. Een accountant moet je verdienen", aldus Van der Vegte. Hij wil graag in gesprek met de overheid om ervoor te zorgen dat de oob-markt ook na de uitbreiding aantrekkelijk blijft voor accountants.

Toezichthouder AFM denkt dat de markt evenwel in staat moet zijn om de zeventien oob-controles van accon avm en Grant Thornton op te vangen. De toezichthouder wijst erop dat nieuwe accountantsorganisaties kunnen toetreden tot de oob-markt. Verder wil de AFM "graag in gesprek" met de NBA over mogelijke oplossingen.

Niettemin groeien de zorgen ook bij Eumedion, de belangenorganisatie van institutionele beleggers. "Negen beursfondsen moeten van accountant veranderen. Dat is ongeveer een tiende van de hele populatie aan beursgenoteerde bedrijven", schetst Rients Abma van Eumedion.

Joint audit oplossing

Abma vindt dat dit probleem hoog op de agenda moet van de eind vorig jaar ingestelde Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). Een oplossing hiervoor zou de 'joint audit' kunnen zijn, oppert Abma. In zo'n model zou een big four-kantoor voortaan samen met een kleiner kantoor een oob-controle kunnen doen. "Daarmee maak je die markt weer aantrekkelijker voor kleinere kantoren", aldus Abma.

Eén van de bedrijven die op zoek moeten naar een nieuwe accountant is Value8, het beursgenoteerde investeringvehikel van Peter Paul de Vries. Ook hij ziet een taak voor de CTA-commissie. "Enerzijds willen we meer bedrijven met een beursnotering. Anderzijds schroeven we het toezicht steeds verder op. Je kunt je afvragen waarom de controle van een smallcap-fonds aan dezelfde standaarden moet voldoen als die van Shell of Unilever", zegt De Vries.

Stormachtige entree

Gezien eerdere uitlatingen van het bestuur mag het een verrassing heten dat accon avm zijn oob-vergunning inlevert. Iets minder dan een jaar geleden deed het FD nog verslag van 'de stormachtige entree' van het kantoor op de oob-markt.
Behalve Value8 controleerde accon avm onder andere ook twee afsplitsingen daarvan, IEX Group en Nedsense Enterprises, alsook biotechbedrijf Esperite.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2019. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.